Robbanás előtt áll a DVR piac?

Robbanás előtt áll a DVR piac?

2001. április 14. 01:20, Szombat
[CNet] Habár jelenleg elég nagy a csönd a DVR (Digital Video Recorder) készülékek körül, a The Yankee Group piackutató cég legfrissebb felmérései szerint 2005-re az Egyesült Államokban már várhatóan több mint 20 millió ilyen berendezés lesz az otthonokban.

Az új videórögzítési technológiára épülő berendezések várhatóan egyre nagyobb népszerűségében nagy szerepet játszhat az a tényező, hogy a közeljövőben megjelenő DVR eszközök már komplett műholdvevő illetve kábeltelevíziós vételi szolgáltatásokkal lesznek ellátva, vagyis a jövőben egyre több all-in-one DVR eszköz megjelenése várható.


Sony digitális felvevő

A Boston-i székhelyű piackutató cég szerint tehát a DVR technológiák elterjedéséhez nélkülözhetetlenül szükséges az ilyen berendezések által nyújtott szolgáltatások kiszélesítése. A jelenlegi digitális videófelvevő berendezések általában nem rendelkeznek semmilyen extra szolgáltatással, ami érthető is, hiszen aki csak a jóöreg VHS videómagnóját szeretné lecserélni egy a modern kor igényeinek megfelelő digitális videóberendezésre, az nem biztos, hogy igényt tart egyéb berendezésekre. A DVR eszközök egyébként a már elavultnak tekinthető VHS kazetták helyett beépített nagykapacitású merevlemezekre rögzítik a felvenni kívánt videóanyagokat, és mindezt természetesen teljesen digitális formában teszik.

A digitális videófelvevők egyik jeles képviselője a szoftveróriás Microsoft által gyártott UltimateTV set-top box, mellyel kapcsolatban a napokban különböző szoftverproblémák merültek fel. Ezzel a témával egyébként külön cikkünkben is foglalkozunk.


A Phillips felvevője

A DVR ipar másik két jeles képviselője a TiVo és a nemrégiben a SONICblue által felvásárolt ReplayTV cég, mely cégek készülékei egyébként rendkívül népszerűek a felhasználók körében, de a közeljövőben várhatóan újabb cégek is meg kívánnak majd jelenni a piacon saját DVR készülékeikkel, így a piaci verseny egyre fokozódik majd a The Yankee Group szerint.

A DVR piac jelenleg még elég kis piacnak számít. A tavalyi évre készített előrejelzések szerint nagyon kedvező eladási mutatóknak kellett volna jelentkezniük, ennek ellenére az elmúlt másfél évben mindössze 350 ezer DVR eszközt adtak el, ami elég elszomorító adat, de a jelek szerint sokkal fényesebb jövő áll még a DVR berendezések előtt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások