TV minőségű MS streaming videó

TV minőségű MS streaming videó

2000. december 13. 04:36, Szerda
[ZDNET] A Microsoft cég elnöke bemutatott egy olyan új Windows Media lejátszó programot, mely megközelítőleg DVD minőségben volt képes internetről sugárzott képinformációk lejátszására.


A Microsoft elnöke, Steve Balmer

Egy San Jose-i (California) kereskedelmi kiállítás keretében Steve Ballmer demonstrálta a Windows Media technológia új generációjának képességeit, mely által közel olyan jó képminőség érhető el, mint napjaink egyre jobban terjedő digitális videólemezeinek esetében. Ehhez a minőséghez azonban legkevesebb 500 kilobit/másdoperc-es átviteli sebesség szükséges, ami egyelőre még sok kábeles internet előfizetés esetében sem mindig elérhető. A cég elnöke elmondta, hogy a felhasználók igényeinek legjobban megfelelő internetes videóműsorszórást amerikai háztartások millióiba szeretnék eljutattni.

A Microsoft szóvivői elmondták, hogy a legújabb Windows Media Video és Audio szoftver 8-as verziója képes lesz nagyon jó minőségű hangfelvételre is, miközben az így felvett fájlok mérete a népszerű MP3 formátumnál tapasztalt méreteknek körülbelül a harmada lesz, az ilyen fájlokat pedig megközelítőleg 60 százalékkal gyorsabban lehet majd letölteni az internetről. Az új technológiát többek közt a Kenwood cég is fel kívánja majd használni hordozható lejátszó eszközeiben, mely eszközökkel a Microsoft formátumú zenékből 22 órányi zene játszható le egy CD-ről.


Ballmer várhatóan még a kiállítás keretein belül be fogja mutatni a következő Microsoft operációs rendszer, a Whistler multimédiás képességeit, valamint egy olyan mobiltelefonokhoz csatlakoztatható eszközt, melynek neve Eggy, és a Microsoft technológiáját alkalmazza jó minőségű audio és video fájlok lejátszására. Az Eggy-t egyébként először az NTT DoCoMo cég mutatta be a múlt héten Japánban. Egyelőre az amerikai mobiltelefonos hálózatok sem nyújtanak olyan nagy sávszélességet, mely elegendő lenne sugárzott videóadások telefonon keresztüli vételéhez, azonban Will Poole, a Microsoft cég alelnöke úgy vélekedett, hogy Japánban nagyon hamar áttérhetnek majd a felhasználók az ilyen képességekkel ellátott készülékek használatára.

A szélessávú, vezeték nélküli eszközök és szolgáltatások piacán mostanában nagy csaták dúlnak a Microsoft és a RealNetworks cégek között. A RealNetworks céget egyébként egy korábbi Microsoft-os vezető személyiség, Rob Glaser alapította Seattle-ben. A csata több elemében is hasonlít a browser háborúra, mely a Microsoft és a most már AOL tulajdonban lévő Netscape Communications Corporation között folyik immár huzamosabb ideje.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások