70 órás munkahétre szólítja fel az indiai fiatalokat az Infosys társalapítója

70 órás munkahétre szólítja fel az indiai fiatalokat az Infosys társalapítója

2023. október 27. 14:28, Péntek
Az Infosys társalapítója, Narayana Murthy felszólította az indiai fiatalokat, hogy önként dolgozzanak 70 órás heteket.

Murthy szerint habár India hatalmas gazdasági potenciállal rendelkezik, de a termelékenységi ráták továbbra is alacsonyak. "A fiataljainknak azt kell mondaniuk: 'Ez az én országom, heti 70 órát akarok dolgozni'" - mondta, hozzátéve, hogy "pontosan ezt tették a németek és a japánok is a második világháború után". "Remélem, hogy vállalatvezetőink képesek lesznek megszólítani fiataljainkat, és azt mondani: 'India most először kapott bizonyos tiszteletet. Itt az ideje, hogy megszilárdítsuk és felgyorsítsuk a fejlődést, és ehhez nagyon keményen kell dolgoznunk; fegyelmezettnek kell lennünk és javítanunk kell a termelékenységünket."

Hozzátette, hogy az extrém munkaórák ledolgozása olyan kultúrát fog meghatározni, amely végső soron példamutatással javítja India kormányát. "A kultúránknak meg kell változnia. Rendkívül eltökélt, fegyelmezett és szorgalmas emberekké kell válnunk, és ennek az átalakulásnak a fiatalokkal kell kezdődnie, mert a fiatalok jelenleg a népességünk jelentős többségét alkotják" - tette hozzá. Véleménye szerint a hosszú munkaidő hozzájárul ahhoz, hogy India az elkövetkező évtizedekben a világ két legnagyobb gazdasága közé kerüljön. "A teljesítmény elismeréshez vezet, az elismerés tisztelethez, a tisztelet pedig hatalomhoz" - mondta, és Kínát említette e fejlődés "nagyszerű példájaként".

"Az a kérésem az ország minden csodálatos fiataljához, hogy ismerjék fel ezt, és dolgozzanak tizenkét órát a következő 20 évben, 50 évben, bármennyi is legyen az, hogy India a GDP tekintetében az első vagy a második számú nemzet legyen" - mondta. Az Infosys korábbi vezérigazgatója arra is felszólította a kormányokat, hogy "szüntessenek meg minden korlátozást a vállalkozókkal szemben, hogy egyre több munkahelyet teremtsenek az emberek számára, hogy némi vagyont teremtsenek maguknak és némi vagyont a befektetőknek". A kezüket eloldó kormányok - mondta - több adót szedhetnek be.


A volt vezérigazgató úgy tűnik nem tudja, hogy a hosszú munkaidő máshol pont, hogy problémákat okoz - többek között azokban a nemzetekben is, amelyeket India szeretne utánozni és felülmúlni. Japán kormánya aktívan támogatja a túlmunka miatti halálesetek megelőzését célzó intézkedéseket. A kínai technológiai iparban olyan kultúra alakult ki, amelyben a 72 órás munkahét vált normává, ami a dolgozókat a túlmunka elvárásaival szemben kemény ellenállásra késztette, és az ország bíróságai egyetértettek abban, hogy a munkáltatók ésszerűen nem követelhetik meg a hosszú munkaidőt. Dél-Korea is 52 órára csökkentette a 68 órás maximális munkahetet, miután a csökkenő születési rátát a hosszú munkahetek egyik következményének tartják.

A milliárdos mégis azt szeretné, ha India felzárkózna ehhez a három nemzethez. A 70 órás munkahét tervének van egy másik problémája is: illegális. India munkavédelmi, egészségügyi és munkakörülményekről szóló törvénye nyolc órában korlátozza a munkanapokat. Murthy az Infosys társalapítója, 1981 és 2002 között vezérigazgatója volt. Az informatikai szolgáltatócég India második legnagyobb IT-cége, több mint 100 ezer dolgozóval. 22 országban vannak irodái, fejlesztőközpontjai megtalálhatók Indiában, Kínában, Ausztráliában, Nagy-Britanniában, Kanadában és Japánban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások