A Reddit legyőzte a filmipart, nem kell felfednie a kalózok IP-címét

A Reddit legyőzte a filmipart, nem kell felfednie a kalózok IP-címét

2024. február 10. 14:42, Szombat
A filmgyártó cégek elvesztették harmadik kísérletüket is, hogy megismerjék azon Reddit-felhasználókat, akik kalózkodásról szóló kommenteket tettek közzé. Az Egyesült Államok észak-kaliforniai kerületi bírósága a végzésében elutasította a filmes szerzői jogtulajdonosok azon követelését, hogy hat Reddit-felhasználóról hét évre visszamenőleg szóló IP-címekeket kérjenek.

A múlt hónapban benyújtott indítványban a Voltage Holdings és a Screen Media Ventures filmes cégek azzal érveltek, hogy "a Reddit-felhasználóknak nincs elismert adatvédelmi érdekük az IP-címeikhez". A mostani ítéletben azonban Thomas Hixson amerikai magisztrátusi bíró azt mondta: "A bíróság nem talált okot arra, hogy az IP-cím megadása ne minősüljön az első alkotmánymódosítás ellenőrzése alá eső esetnek". A Voltage Holdings és a Screen Media Ventures korábban beperelte a Frontier Communications internetszolgáltatót, azt állítva, hogy az felelős a felhasználók szerzői jogsértéseiért. Az említett ügyhöz bizonyítékokat keresve a filmes cégek beidézték a Redditet, hogy bebizonyítsák, hogy a Frontier nem rendelkezik belső szabályokkal a szerzői jogokat ismételten megsértők szerződésének megszüntetésére, és hogy a végrehajtás hiánya vonzotta az ügyfeleket a Frontier szolgáltatásához.

"A Reddit azzal érvel, hogy a bíróságnak el kell utasítania az indítványt, mivel ez egy leleplező idézés, amely nem egy potenciális vádlottat, hanem egy potenciális tanút céloz meg" - jegyezte meg Hixson végzése. A Reddit azzal is érvelt, hogy a filmes cégek által keresett bizonyítékokat a Frontiertól is meg lehet szerezni. Hixson végzése kimondta, hogy a bíróságok "magasabb mércét alkalmaznak egy tanú leleplezésére", mint a potenciális vádlottakra, mivel "a pereskedés gyakran folytatódhat anélkül, hogy a tanú névtelenséghez való joga sérülne". Az ítélet hasonló a korábbiakhoz, amelyekben ugyanez a bíróság elutasította a filmipar azon kísérleteit, hogy a Reddit-felhasználókat leleplezzék. Az a tény, hogy a filmes cégek ezúttal csak IP-címeket kértek a nevek helyett, nem volt elég ahhoz, hogy a bíróságot megingassa.

A korábbi ügyek a Reddit I és Reddit II nevet kapták. A Voltage Holdings volt az egyik szerzői jogtulajdonos a Reddit I-ben, míg a Voltage Holdings és a Screen Media Ventures egyaránt érintett a Reddit II-ben. Hixson a héten hozott ítéletében utalt a korábbi ügyekre, mondván, hogy a harmadik részben azért hasonló, mert "a szerzői jogi perben eljáró bíróság már kimondta, hogy a filmgyártó cégek a Frontier-től azonosító adatokat szerezhetnek azokról az IP-címekről, amelyekről ismert, hogy a Frontier hálózatát használva kalózkodtak". Az előző ügyekhez hasonlóan a filmgyártó cégek "nem tudják bizonyítani, hogy az általuk itt kért információ más forrásból nem áll rendelkezésre" - írta Hixson.

A Voltage Holdings és a Screen Media Ventures olyan Reddit-bejegyzésekre hivatkozott, amelyekben a felhasználók szerint a Frontier annak ellenére nem szüntette meg az internetszolgáltatásukat, hogy számos torrent letöltéséről szóló szerzői jogsértési értesítést küldtek nekik. Az egyik felhasználó ezt írta: "Összesen 44 e-mailt kaptam a Frontier-től torrentek letöltéséről és arról, hogy megszüntetheti a szolgáltatást. Még nem tették meg. És valahogy úgy érzem, ha 44 email után nem tették meg. Hogy nem is fogják... ." A filmgyártó cégek azzal érveltek, hogy ezen Reddit-felhasználók IP-címének megszerzése releváns és arányos az ügy szempontjából, mivel a hozzászólások alátámasztják azt az állítást, "hogy a tartalom hatékony, következmények nélküli kalózkodásának lehetősége a Frontier-előfizetővé válás egyik vonzereje és hogy a Frontier nem rendelkezik hatékony politikával a visszaeső jogsértők megszüntetésére".

A Redditnek azonban joga van megtagadni az információszolgáltatást, döntött Hixson. A Reddit a filmvállalat indítványával szemben azzal érvelt, hogy az ügy "tényszerűen megkülönböztethetetlen" az előző kettőtől. A korábbi ügyekben "a bíróság elutasította a szerzői jogtulajdonosok azon kérelmét, hogy kötelezzék a Redditet az azonosító adatok bemutatására, elismerve, hogy az adott körülmények között nem hihető, hogy a Reddit-felhasználók "pótolhatatlan bizonyítékforrásként" szolgáltak a szerzői jogtulajdonosok mögöttes perében" - írta a Reddit. A filmgyártó cégek azt állították, hogy legújabb indítványuk eltér a korábbiaktól, amelyeket elutasítottak, mivel "a Reddit-felhasználók IP-címének naplózására" korlátozódik a "névtelen felhasználók személyazonosságának" kérése helyett.

Bár a filmes cégek a Reddit-kommentárokat konkrét IP-címekhez akarták kapcsolni, Hixson rámutatott, hogy a Reddit-kommentárok potenciálisan minden további információ nélkül is bizonyítékként szolgálhatnak. "És amennyiben a kérelmezők azt sugallják, hogy a Reddit-posztok önmagukban "dokumentált bizonyítékot" jelentenek, a kérelmezőknek nem kell leleplezniük a Reddit-felhasználókat ahhoz, hogy elismerjék ezt a bizonyítékot" - írta Hixson. A filmgyártó cégek azzal is érveltek, hogy a Reddit-felhasználók "bűncselekménnyel dicsekedtek", ezt az érvet azonban a korábbi Reddit-ügyekben elutasították, "mivel a névtelen felhasználók nem lesznek alperesek a jogsértési perekben" - írta Hixson. A filmgyártó cégeknek 2024. júniusáig kell módosítaniuk a Frontierrel szembeni peres eljárásukat. A határidő "még mindig elegendő időt biztosít a kérelmezőknek arra, hogy idézést küldjenek a Frontier-nek az előfizetői információkért, és szükség esetén jogorvoslatot kérjenek a bíróságtól, ha a Frontier nem válaszol" - írta Hixson.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások