Franciaország tenni akar a gyerekek mobilfüggése ellen

Franciaország tenni akar a gyerekek mobilfüggése ellen

2024. március 30. 23:12, Szombat
Franciaországban közéleti vita zajlik a gyermekek digitális technológia-függőségéről és arról, hogy mit lehet tenni ellene, míg uniós szinten a függőséget okozó dizájn szabályozását szorgalmazzák.

Sarah El Hairy francia ifjúságügyi miniszter és Marina Ferrari francia digitalizációért felelős államtitkár új kezdeményezést indított "Szülők, beszéljünk a digitalizációról" címmel. A Le Parisien című napilapban El Hairy által bejelentett kezdeményezés országszerte ingyenes foglalkozásokat szervez a szülők számára, amelyeken megvitatják a digitális technológiák gyermekek általi használatával kapcsolatos valamennyi témát. A kezdeményezés Emmanuel Macron francia elnök korábbi ígéretét követi: "Meg fogjuk határozni a megfelelő képernyőhasználatot gyermekeink számára, családon belül, otthon és az osztályban egyaránt, mert ez társadalmaink és demokráciáink jövőjét érinti" - mondta az elnök a megválasztása utáni második sajtótájékoztatóján.

A Macron által létrehozott "képernyőbizottság" feladata, hogy szakértői ajánlásokat tegyen a bevezetendő szabályokra vonatkozóan. A bizottság tíz tagjának március végére kellett volna elkészítenie jelentését, de azt még nem tették közzé. A bizottság elnöke Amine Benyamina, egy függőségek tanulmányozására szakosodott pszichiáter és Servane Mouton, a tanulási pszichopatológiára szakosodott neurológus.

A felhasználók és a gyermekek védelme a digitális technológia ártalmaival szemben uniós szinten is egyre nagyobb teret nyer. Az Európai Parlament 2023 decemberében elfogadott egy jelentést, amely hangsúlyozta, hogy "a függőséget okozó dizájn jelentős hatást gyakorol minden egyénre, de különösen a gyermekekre és a serdülőkre". Kim van Sparrentak holland zöldpárti európai parlamenti képviselő, a jelentés előadója a Mozilla Mornings március közepén tartott rendezvényén elmondta, hogy a parlament következő mandátumában (2024-2029) foglalkozni fog az addiktív dizájn és az uniós polgárokat érintő online ártalmak szabályozásával.

A francia nemzetgyűlésben 2023 januárjában Caroline Janvier és Aurore Bergé képviselők törvényjavaslatot nyújtottak be a gyermekek túlzott képernyőterhelésének megelőzésére. A törvényjavaslat nem kapott elegendő támogatást, így az nem jutott el az elfogadás szakaszába. A javasolt törvényjavaslat a hat év alatti gyermekek képernyőfüggőségét célozta meg, és az egészségügyi szakemberek képzését tűzte ki célul annak kezelésére. Emellett számos megelőzési és oktatási politikát is tartalmazott, többek között egy digitális információs platformot a szülők számára.


Najat Vallaud-Belkacem korábbi oktatási miniszter szerint a digitális technológia ártalmainak ellensúlyozására az internetet adagolni kellene. A Le Figaróban március 18-án megjelent véleménycikkében azt javasolta, hogy a napi használatra korlátozott számú gigabájtot osszanak ki. Azt írta: "A szűkösség bizonyos bölcsességhez vezet", arra utalva, hogy az emberek kevesebb időt töltenének gyűlöletbeszédet posztoló vagy álhíreket készítő emberekkel, ha az internet-hozzáférésüket korlátoznák. "Egyetlen miniszteri kampány sem akadályozhatja meg, hogy egy tinédzsernek tönkretegyék az egzisztenciáját az interneten" - tette hozzá Vallaud-Belkacem. Marina Ferrari államtitkár a FranceInfo francia televíziós csatornának nyilatkozva elmondta, hogy nem támogatja a volt oktatási miniszter javaslatát.

A közéleti vitát kiberbiztonsági aggályok is bonyolítják, március 21. óta szinte naponta érkeznek jelentések arról, hogy francia oktatási intézményeket hackertámadás ért. A francia oktatási minisztérium március 25-én közölte, hogy 130 iskolát ért kibertámadás. Az elkövető vagy elkövetők feltörték egy diák e-mail-fiókját, hogy elküldjenek egy lefejezős videót az intézmény összes postafiókjába, így azt tanárok, szülők és gyerekek is megkaphatták. A tárca pszichológiai segítséget ajánlott fel azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik esetleg látták a sokkoló képeket.

Nicole Belloubet oktatási miniszter március 28-án leállította a tanulóknak szóló üzenetküldő funkciót. A francia nemzetgyűlésben tartott meghallgatáson a miniszter elmondta: "Nem történt tömeges adatszivárgás vagy teljes körű támadás az információs rendszereink ellen. Nincs globális digitális probléma" - fogalmazott a miniszter. Az ügyben a rendőrség indított eljárást, a terrorelhárítás egyelőre nem foglalkozik a kibertámadással. Eddig egyetlen 17 éves gyanúsítottat állítottak elő.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások