Augusztusra várható a VIA P4 chipkészlete

Augusztusra várható a VIA P4 chipkészlete

2001. június 16. 16:22, Szombat
[Register] A tajvani chipset- és processzorgyártó óriáscég a legfrissebb hírek szerint már augusztusban kiadja saját Pentium 4-alapú DDR chipkészletét annak ellenére, hogy az Intel szerint a VIA-nak erre nincsen joga.

A VIA Technologies az utóbbi időben megfeszített ütemben fejleszti P4X266 típusjelű chipkészletét, amely a társaság reményei szerint az első DDR-SDRAM-alapú Pentium 4-es alaplap lesz. A legújabb hírek szerint a chipset már augusztusban elkészülhet, a társaság pedig már az alaplapgyártókkal együtt a nagy napra készül.

A tajvani óriáscég a hónap elején jelentette be hivatalosan az új chipkészletet, de a P4X266 híre már korábban elterjedt. A társaság mindenképpen az első DDR-alapú Pentium 4 chipsetgyártó akar lenni, mivel az Intel szerint jogtalanul készített chipkészleteinek csak így tud majd alaplapgyártót találni. Amennyiben a konkurens ACER Labs. Inc. és SiS hamarabb jelenne meg saját hasonló chipkészleteivel, az alaplapgyártók nem választanák a VIA rendszerét, amely az Intel engedélye nélkül fog forgalomba kerülni.

Az ACER és SIS Pentium 4-DDR chipsetek azonban várhatóan csak az év végén jelennek meg, és ha a VIA-nak sikerül időben kiadnia a P4X266-ot, az addigra széleskörben elterjedhet. Az Intel DDR támogatású Brookdale változata csak a jövő év elején jelenik meg, így a VIA számára csak a hamarosan megjelenő SDR SDRAM változat jelenthet veszélyt.

Az Intel szerint a VIA azért nem jogosult Pentium 4 chipkészletek fejlesztésére/gyártására, mert a tajvani óriáscég nem licenszelte az Inteltől a Pentium 4 rendszerbuszát. A helyzet egész pontosan az, hogy az Intel nem adta el a társaságnak a szóbanforgó licenszet. Ennek oka máig ismeretlen, de sokak szerint az Intel konkurenciát lát az immár processzorgyártóvá előlépett társaságban. Mások úgy gondolják, a VIA azzal váltotta ki az Intel ellenszenvét, hogy sokáig elsősorban AMD rendszerekhez gyártott chipseteket.

A VIA érvelése szerint az S3 megszerzésével a cég birtokába került a Pentium 4 chipsetlicensznek, mivel a grafikus rendszerek fejlesztésével foglalkozó S3 keresztlicensz-szerődésben állt az Intellel. Az Intel egyszer már perelte a mostanihoz hasonló okokból a VIA-t, akkor megegyezéssel zárult a két cég vitája.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások