17 colos LCD monitorok

17 colos LCD monitorok

2001. szeptember 15. 15:55, Szombat
Az LCD kijelzők népszerűségének egyelőre a magas áruk szab határt. Az elmúlt időszakban ugyan ezek ára csökkent, de még így is jóval drágábbak, mint a CRT monitorok. A viszonylag jó minőségű 15 colos LCD-k napjainkban körülbelül 500 dollárért vásárolhatók meg. Az olcsóbb, 17 colos modellek pedig 800-900 dollárba kerülnek. Most ezek közül két típus teljesítményét vizsgáljuk meg.

SyncMaster 760v TFT
Az olcsóbb, 17 colos LCD kijelzők piacán nagy riválisnak számítanak a Samsung SyncMaster 760v TFT és a ViewSonic ViewPanel VE170m típusú monitorok. Az eddig megjelent tesztekből kiderül, hogy mindkét modell teljesítménye megfelel a mai elvárásoknak, és ebből a szempontból nincs is nagy különbség a két kijelző között. Mindkét monitor az ajánlott 1280 x 1024 pixeles felbontás mellett használva kimondottan jó képminőséget biztosít. A tesztek szerint azonban a szöveges és a grafikus megjelenítés minősége között némi különbség azért felfedezhető. A SyncMaster 760v TFT nagyon szépen jelenítette meg a Word dokumentumokat, és a képek is valósághűen rajzolódtak ki. Ezzel szemben a ViewPanel VE170m a Word dokumentumok esetében néha egy kicsit homályos képet produkált, viszont a grafikákat egy kicsit élesebben jelenítette meg, mint a Samsung monitora. Az LCD monitoroknál megfigyelhető, hogy a képek egyes tulajdonságai megváltoznak akkor, ha a felhasználó más-más szögből nézi a kijelzőt. A két monitor közül a Samsung készülékénél ez a változás kisebb mértékű, mint a másik modell esetében.

ViewPanel VE170m
A vizsgált LCD monitorok telepítése és használata egyszerű. A különböző beállítások elvégzését mindkét modell esetében a képernyőn megjelenő menü is segíti. Sajnos ez a menü a Samsung kijelzőjén meglehetősen kicsi, és a navigáció sem a legkönnyebb benne. A ViewPanel VE170m monitorral kapcsolatban még meg kell említeni, hogy két darab, 1,5 W teljesítményű hangszórót is tartalmaz.

Összességében elmondható, hogy mindkét monitor teljesítménye megfelelő az olcsóbb, 17 colos LCD kijelzők kategóriájában. Az árakat is figyelembe véve a Samsung SyncMaster 760v TFT talán jobb választás lehet, hiszen ez a modell 799 dollárba (220 000 forintba), míg a ViewSonic ViewPanel VE170m 899 dollárba (250 000 forintba) kerül.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások