LCD kijelzők egy milliárd színnel

LCD kijelzők egy milliárd színnel

2001. augusztus 4. 11:44, Szombat
Az LCD kijelzők az elmúlt időben jelentős mértékben fejlődtek. Egyre nagyobb a felbontásuk, és a képminőségük is javul. A Sharp szakemberei viszont nem törődtek bele abba, hogy egy mai LCD kijelző "csak" 16,77 millió szín kezelésére képes, ezért egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amellyel a megjeleníthető színek számát jelentősen meg lehet növelni.

A Sharp érdekes módon nem új hardvereszközt fejlesztett ki, hanem egy új szoftvert. A szakemberek először az emberi szem sajátosságaiból vontak le következtetéseket. Ezt követően megvizsgálták az LCD kijelzők lehetőségeit, majd ezek után álltak neki az új szoftver kifejlesztésének.

Az LCD kijelzők is az RGB szín-koordinátarendszer szerint működnek. Egy-egy színhez (a piroshoz, a zöldhöz, és a kékhez) 8-8 bites színinformáció tartozik, amellyel összesen körülbelül 16,77 millió színt lehet megjeleníteni. A Sharp új szoftvere viszont már nem a megszokott 8 bites adatokkal dolgozik, hanem 10 biten tárolja az egyes színekre vonatkozó információkat. Ezzel viszont már körülbelül 1 milliárd különböző szín megjelenítésére nyílik lehetőség.


A Sharp tervei szerint az új szoftver a következő két-három éven belül belekerülhet az LCD kijelzőkbe, de addig még a hardvereszközöknek is fejlődniük kell. Leginkább olyan LSI vezérlő áramköröket kell még kifejleszteni, amelyek képesek lesznek megvalósítani a szoftver funkcióit. Ha ezek az áramkörök elkészültek, akkor fokozatosan belekerülhetnek az LCD kijelzőkbe, amelyek így már képesek lesznek megjeleníteni az egy milliárd különböző színt. A cég szerint az új szoftvert tartalmazó kijelzőket nagyon jól lehet majd használni tudományos területeken és az egészségügyben is, ahol a röntgenfelvételeket sokkal jobb minőségben lehet majd megjeleníteni. Ezeken kívül kiválóan alkalmazhatók lesznek a filmgyártásban is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások