Toshiba chip az LCD kijezők fogyasztásának csökkentésére

Toshiba chip az LCD kijezők fogyasztásának csökkentésére

2001. augusztus 10. 17:57, Péntek
[IDG] A Toshiba Corp. kifejlesztett egy olyan vezérlőchipet az LCD kijelzők háttérvilágításához, amely a kisméretű hordozható eszközök kijelzőit kisebb áramfogyasztás mellett fényesebbé teszi.

Az új chip egy vezérlő a fehér LED-ekhez (Light Emitting Diode - Fénykibocsájtó Dióda), amelyeket gyakran építenek a folyadákkristályos (LCD) kijelzők szélei köré, mint fényforrásokat. A Toshiba új chipje a japán gyártó szerint 20%-kal hatékonyabb, mint elődjei, ami felhasználható a fényerő növelésére, a fogyasztás csökkentésére, vagy akár mindkettőre.

Az LCD kijelzők háttérvilágításai a legnagyobb energiát felemésztő alkatrészek közé tartoznak a mobil eszközök többségében. A kutatók ezért időről-időre megpróbálnak megoldást találni ezen eszközök fogyasztásának csökkentésére. A legtöbb fejlesztés a háttérvilágítás kiküszöbölését célozza, vagy pedig azt, hogy csak a legszükségesebb esetekben kelljen használni. Ilyenre példa az úgynevezett "reflective" LCD típus. Néhány eszközben a háttérvilágítás inaktív állapotban lekapcsol, vagy csökken a fényereje. Vannak olyan eszközök is, amelyek fényszenzor segítségével állapítják meg, mikor vannak a környezetben olyan fényviszonyok, hogy a világítás szükséges.

A Toshiba szerint az új chip a befolyó áramot hatékonyabban továbbítja a LED-ek felé. A korábbi megoldások során a vezérlőbe befolyó áramnak mindössze 85%-át továbbították a LED-ek felé, a többi energia elveszett. Az új Toshiba chip ezzel szemben olyan technológiát alkalmaz, amely lehetővé teszi, hogy a felvett energia 100 százaléka eljusson a LED-ekhez, és fénnyé alakuljon.

Az új chipek mintái szeptembertől lesznek elérhetőek, a tömegtermelés pedig október elején indul be. A Toshiba havonta 1 millió darabot készül legyártani a chipből, amelynek ára még a 0,80 dolláros mintaárnál is alacsonyabb lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások