Az intelligens autókra még várnunk kell

Az intelligens autókra még várnunk kell

2004. október 6. 13:22, Szerda
Valószínűleg nem fogja áldani az intelligens autókat megálmodó mérnökök nevét egy francia autós, akinek gépkocsijában lévő automatikus sebesség-ellenőrző rendszer önálló életre kelt. Az autó magától 190 kilométer/órás sebességre gyorsult fel.

Gyakran hallani, hogy a jövő autói már képesek lesznek arra, hogy kinyissák a garázsajtókat, vagy hogy jelezzék a szintén intelligens háznak, mikor érkezik haza a család. Azonban, mint azt az alábbi eset is mutatja, addig a szakembereknek még van min dolgozniuk. Hicham Diquiedt horrorisztikus élményeiről a francia Le Berry Républicain nevű francia napilapnak számolt be. Semmi nem utalt arra, hogy a francia autós élete minden bizonnyal leghajmeresztőbb élményét fogja hamarosan átélni.

A férfi az A71-es úton haladt az ország belseje felé és mint később elmondta, a sebesség-ellenőrző rendszert 130 kilométer/órára állította be a Renault típusú gépkocsijában. Eleinte nem is volt semmi gond. Azonban Bourges környékén gyorsított, hogy kikerüljön egy előtte haladó tehergépkocsit és ekkor az automatikus sebesség-ellenőrző rendszer önálló életre kelt. A gépkocsi magától 190 kilométer/órás sebességre gyorsult fel, a férfi pedig kénytelen volt szembenézni a ténnyel, hogy ha nem talál gyorsan valami megoldást, akkor az autó elektronikai rendszerének, illetve a sebesség-ellenőrző chip meghibásodása miatt minden bizonnyal szörnyet fog halni.

A "kísértetautó" - a volánnál a tehetetlen utasával - közel 200 kilométer/órás sebességgel száguldott át Franciaországon. A 29 éves férfi többször is fékezni próbált, de hasztalanul. Végül felhívta a csendőrséget, akik azonnal intézkedtek. Kis idő múlva mögötte volt a csendőrség gépkocsija és a csendőrök megpróbáltak segíteni neki. Felmerült például annak a lehetősége is, hogy kiszakítsa a helyéről a sebesség-ellenőrző chip és a fék között található mágnest. Végül egy óra elteltével sikerült a motort lelassítania, majd az autót is megállítania.

Hicham Diquiedt szinte sokkos állapotba került, de sikerült úrrá lennie a nem mindennapi helyzeten. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az autót végül 20 kilométerre egy autópálya-építkezéstől meg tudta állítani, mert nagyobb baj is történhetett volna. Elővigyázatosságból a csendőrség kiürítette a Combronde közelében lévő munkaterületet és készenlétbe helyeztek rendőr- és mentőautókat is. A munkásoknak el kellett hagyniuk az építkezési területet, míg az autósoknak a leállósávban kellett leparkolniuk.

Érthető módon a 29 éves férfinek egy időre elege lett napjaink chipekkel, fedélzeti számítógépekkel és más elektronikai "kütyükkel" felszerelt csodagépjárműveiből. A Renault cég közölte, hogy azonnal megvizsgálják az autót, különös tekintettel a fedélzeti számítógéprendszerre. Magyarázatot azonban nem tudtak adni a szokatlan és hajmeresztő jelenségre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások