Új operációs rendszeren dolgozik a Microsoft

Új operációs rendszeren dolgozik a Microsoft

2005. november 6. 18:25, Vasárnap
A szoftvercég teljesen az alapoktól építi fel beágyazott rendszerekbe és szerverekbe szánt mikrokernel operációs rendszerét, amely a megbízhatóságra helyezi a hangsúlyt.

A Singularity kódnevű operációs rendszer fejlesztéséről a Slashdot számolt be, igaz, néhány információ már korábban hozzáférhető volt. Ezek közé tartozik a channel9 által készített videóinterjú Jim Larusszal és Galen Hunttal, akik már jó ideje a projekten dolgoznak. A cél egy olyan teljesen új, az alapoktól induló szoftver kifejlesztése, amely megállja a helyét a beágyazott rendszerekben.

Az operációs rendszer méretére jellemző, hogy jelenleg mintegy 300 ezer sorból áll. A legnagyobb részét C# nyelven írták, a többit pedig ennek közvetett leszármazottján, amelyet Sing#-ként említenek (azért közvetett, mert a Sing# a Spec# után következik a sorban). "A Singularity nem Windows. Minden egyes sort teljesen új alapokra helyeztünk" - erősítette meg Hunt az interjúban.

A fejlesztés során nagy hangsúlyt helyeztek az egyes részek közötti függőségek csökkentésére, illetve a mikrokerneles megoldás életképességének bizonyítására. Ez utóbbi nem mérete miatt mikro, hanem azért, mert szinte csak a kommunikációhoz szükséges részeket foglalja magában - előnye a primitív felépítés, és a rendszer terhelésének minimalizálása. A Singularitiben minden folyamat úgynevezett Software Isolated Processzekben (SIP) zajlik, amelyek az izolációt, az elkülönítést hivatottak biztosítani. Erről bővebben a Microsoft kutatói részlegének weboldalán olvashatunk, ahol többek között egy 44 oldalas kutatási jelentés is megtalálható.

A Singularity nem az első mikrokernel-alapú operációs rendszer, hiszen maga Hunt a Microsoft Watchnak adott interjúban a Xerox PARC rendszerekre kifejlesztett Cedar-nak tulajdonította az úttörő szerepet. A meglepő az, hogy a Microsoft egy teljesen új, az eddigiektől eltérő projektet indított, amely semmilyen rokonságot nem mutat a Windows-vonallal. Ennek első eredményei máris megmutatkoztak: a 35 fős kutatócsapat tapasztalatait a többi részleg is igyekszik a maga számára hasznosítani, így például a Windows részei közötti függőségek csökkentésén dolgozó Core Operating System Division (COSD), illetve a biztonságért felelős csoport.

A projekt tehát egyértelműen a beágyazott rendszerek, illetve némiképp a szerverek piacát célozza meg, azonban akár az asztali Windowsoknál is hozhat bizonyos újításokat. Mindez azonban még meglehetősen képlékeny, és az elvont technikai részleteken kívül nem sok mindent tudhatunk meg a fejlesztésről. Ennek előrehaladtával derül majd csak ki, hogy pontosan milyen szerepet is tölthet be az említett területeken.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások