Gartner: 2008-ig felesleges a Vista

Gartner: 2008-ig felesleges a Vista

2005. november 12. 16:00, Szombat
A Microsoftról általában kedvezően nyilatkozó kutatócég érdekes kijelentéssel hívta fel magára a figyelmet: szerintük a vállalatoknak három éven belül teljesen felesleges a következő generációs Windowsra váltaniuk.

A ZDNet cikke szerint a Gartner arra lapozza fenti állítását, hogy a Windows Vista lényegében semmilyen forradalmi újdonságot nem kínál, amiért érdemes lenne megbolygatni a munkahelyi hálózatokat, rendszereket. A változások legnagyobb része ugyanis olyan biztonsági frissítésekből áll, amelyek különböző forrásokból jelenleg is hozzáférhetők. Emiatt pedig felesleges az egész rendszer újratelepítése, a vállalatok nyugodtan várhatnak akár 2008-ig.

A legfontosabb újítások egyike egyértelműen az Internet Explorer új verziója, amely több szempontból is kibővül elődeihez képest. Azt a Gartner kutatói is elismerik, hogy a Vista és az Internet Explorer 7 együttes használatával jóval kevesebb veszélynek tesszük ki rendszerünket, ám néhány hibás elgondolást vélnek felfedezni a Microsoft stratégiájában. Ezek között említik, hogy bár az új böngésző a fejlesztés felgyorsításának köszönhetően már a következő év elején elérhető lesz, néhány fontos funkciónál a Vistára épít, így mégsem jelent akkora előnyt. Az új, átdolgozott tűzfal szintén jóval megbízhatóbb, mint a Windows XP második javítócsomagjában található változat, ám a legtöbb felhasználó már eleve külső szoftvert használ, így ennek sem tulajdoníthatunk nagy jelentőséget.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A harmadik nagy változás a keresés felgyorsítása és kiterjesztése minden területen. A Gartner tanulmánya leszögezi, hogy ezen a téren is válogathatunk a kiváló megoldások között, így ennek jelentősége is lecsökken. Nyilván ugyanebbe a kategóriába sorolják a nemrég ismertetett Windows Defender csomagot is, amely a vírusok és egyéb kártevők ellen hivatott védelmet nyújtani.

Kétségtelen, hogy a Windows Vista a korábban beígért nagy újítások - az új fájlrendszer, a WinFS - csúszása miatt a fejlesztés alatt álló operációs rendszer sokak számára kevésbé sürgős. Nem véletlen, hogy a Gartner 2008-at javasol, hiszen addigra már elkészülnek az elhalasztott projektekkel. A WinFS előzetesének ismertetésekor például Bob Muglia, a Windows Server részleg vezetője arról beszélt, hogy a fájlrendszer 2007 végén jelenik meg. A végleges verzió a Windows egyfajta kiegészítéseként jelenik majd meg, a .Net keretrendszerhez hasonlóan, ám az egyes gyártók akár előre telepítve is szállíthatják majd a fájlrendszert. Az otthoni felhasználóknak azonban mindenképpen érdemes lesz belevágniuk a cserébe, már csak a nagyobb biztonság miatt is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások