Felhasználói félelmek az iWiW felvásárlása miatt

Felhasználói félelmek az iWiW felvásárlása miatt

2006. április 30. 13:41, Vasárnap
A közösségi oldal felhasználóinak jelentős része fenntartásokkal kezeli a hírt, miszerint az oldal új tulajdonosa a T-Online. Sokan adataikat féltik, mások inkább nem várnak és kilépnek a rendszerből.

A napokban látott napvilágot a hír, miszerint az iWiW Kft. és a T-Online megállapodott a közösségi oldal és a cég felvásárlásáról. A WiW-ként (Who is Who) indult kezdeményezés novemberi megújulása óta óriási látogatószám-növekedést ért el. Az azóta nemzetközivé varázsolt weboldal napi látogatottsága elérte a 400 000 egyedi látogatót, illetve az oldalletöltés száma meghaladja a napi 24 milliót. A nagyvállalat szerint a lépéssel a felhasználók is jól járnak, ám néhányan nem kérnek ebből.



A hír kapcsán nyert publicitást az egyik kiugrott felhasználó, Gyenis Balázs, aki már jóval korábban, februárban elhagyta a közösséget. Leveleiben több alkalommal arra hívta fel a szolgáltató figyelmét az adatvédelmi elvek módosításának szükségességére, mivel az Általános Szerződéses Feltételekből kiderül, hogy a személyes adatok kezelését (is) önkényesen megváltoztathatják. "Fenntartjuk a jogot, hogy az iWiW szolgáltatást minden külön értesítés nélkül bármely okból módosítsuk vagy megszüntessük, és ezzel sem Ön, sem bármely egyéb tag felé felelősséggel nem tartozunk. Ön ezennel hozzájárul, hogy az Általános Szerződéses Feltételeket vagy a Titoktartási Nyilatkozatot a saját mérlegelésünk alapján egyoldalúan megváltoztassuk, azzal, hogy módosított feltételeket az iWiW web oldalon megjelenítjük" - áll a Gyenis által kifogásolt bekezdésben, amit összehasonlított más hasonló közösségi oldalak szabályzatával.

Ezen félelmeket osztja a felhasználók közösségének azon része, akik pusztán a nagyvállalat nevének hallatán rosszat sejtenek. Egyesek úgy értékelik a hírt, hogy gyakorlatilag az adataikat adták el jó pénzért, mások újabb arculatváltástól, illetve a szolgáltatás lassulásától tartanak. Az Index.hu cikke után az említett levélhez újabb kiegészítés került, amiben az egykori tag úgy értékeli a történteket, hogy az alapítók részéről egy idő után "elhalt a lelkesedés és belefásultak a vállveregetőket felváltó elégedetlenkedő felhasználók alapzajába".



Az oldal megítélése egyébként továbbra is meglehetősen vegyes képet mutat: a felhasználók egy része abszolút pozitívnak tartja, hogy rég nem látott ismerősökkel veheti fel újra a kapcsolatot, mások viszont kiemelik a rendszer lassúságát, megbízhatatlanságát, és hangoztatják az adatgyűjtéssel kapcsolatos aggodalmaikat. Az mindenképpen érdekes, hogy az oldal ilyen népszerűségre tett szert, hiszen gyakorlatilag a már létező lehetőségeket ötvözi magában; nem kérdés, hogy a kezdő internetezők és a tizenévesek ugrasztották meg ennyire a létszámot.

Márciusi interjúnkban Cseh Gábor, az iWiW stáb vezetője kiemelte, hogy szándékosan alkották ilyen nyíltra a rendszert, hiszen a hangsúly az önkéntességen van. Éppen ezért nem tartják megalapozottnak az adatgyűjtéssel kapcsolatos vádakat, aggodalmakat, sőt, abszolút helyénvalónak tartják a megoldást.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások