ASUS-Intel szövetség egy új olcsó laptopért

ASUS-Intel szövetség egy új olcsó laptopért

2007. június 7. 19:11, Csütörtök
A két gyártó a Computexen mutatta be közös fejlesztését, amelyet az OLPC olcsó laptopjának ellenfeléül szánnak. A 200 dollárba kerülő mobil számítógép kormányzatok és végfelhasználók számára egyaránt elérhető lesz.

Az ASUS közleményéből kiderül, hogy az Eee PC névre keresztelt fejlesztés elsősorban azok számára készült, akik a fejlődő országok állampolgáraiként nem engedhetik meg maguknak komolyabb beruházást egy modern, erős és drága hagyományos asztali konfigurációba vagy laptopba. Ezen ugyan az OLPC már évek óta dolgozik, ám az ASUS és az Intel úgy véli, hogy életképesebb megoldással állhatnak elő, mégpedig a megszokott alkatrészekre és operációs rendszerre (Windows) építve.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Eee PC az Intel World Ahead programjában játszik majd kulcsszerepet, mégpedig a már korábban ismertetett Classmate PC mellett, amely szintén hagyományos komponensekből állt össze. Ez utóbbi Celeron M processzorra és Intel 915GMS chipkészletre épül, amelyet 256 MB DDR2 memória és 1, illetve 2 GB NAND flashmemória egészít ki. Az Eee PC hasonló összeállításban készül, bár itt mindössze annyit árultak el, hogy egy Intel mobil chip és lapkakészlet áll rendelkezésre, a memória 512 MB DDR2-400, a tárolókapacitásról pedig 4/8/16 GB flashmemória gondoskodik.

A hálózati elérésért 802.11b/g szabványú vezetéknélküli csatlakozó, a hangzásért beépített Hi-def audio kodek, a megjelenítésért pedig az Intel vezérlő felel. A kínálatot webkamera és 3 órás üzemidőt biztosító akkumulátor teszi teljessé, a készülék méretei pedig 22.5 x 16.5 x 2.1~3.5cm, súlya mindössze 0,89 kg.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a két gyártó pontosan mely országokat célozza meg a fejlesztéssel. Azt viszont már most jelezték, hogy nemcsak kormányoknak, hanem végfelhasználóknak is szeretnék értékesíteni a megoldást, ezzel igyekezvén kifogni a szelet az OLPC hálójából.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások