Egységes fogyasztási jelölést a PC-knek

Egységes fogyasztási jelölést a PC-knek

2008. március 10. 16:09, Hétfő
A számítógépek alacsonyabb fogyasztása önmagában nem elég. A Die Linke nevű német párt azt szeretné elérni, hogy hozzanak létre egy a PC-k fogyasztását jelölő egységes rendszert.

"Az ipar eddigi kísérletei a számítógépek fogyasztásának mérséklésére nem elegendőek" - áll a párt által a német parlamentben benyújtott beadványban. A Die Linke frakciója azt szorgalmazza, hogy a PC-k és a számítógép-alkatrészek gyártóit, valamint importőreit a jövőben kötelezzék a készülékek fogyasztásának jelölésére a csomagolásokon.

"A CeBIT-en a gyártóknál az energiahatékonyság volt a figyelem középpontjában" - közölte Ulrike Kallee, a Greenpeace szakértője. A szervezet egyik tanulmánya szerint mostanában különösen a Dell jeleskedik a keveset fogyasztó és hatékony eszközök piacra dobásában. De az elmúlt hónapokban a két legnagyobb processzorgyártó, az Intel és az AMD is egyre inkább hangsúlyozta CPU-i energiahatékonyságát. A fogyasztás csökkentése különösen a szerverterületen kap egyre nagyobb hangsúlyt, hiszen a szerverek üzemeltetőinek a legfontosabb az áramköltségek mérséklése.

"A szerverekhez képest magánembereknél teljesen más a helyzet. Különösen a grafikus kártyáknál drámai a helyzet: a modern játékoknál - de akár az egyszerűbb alkalmazások futtatásakor is - nagyon sok áramot fogyasztanak, és akkor még meg sem említettük a több videokártyás rendszereket. A célunk egy olyan rendszer kidolgozása és bevezetése 2010. október elsejétől Németországban, amely a valós fogyasztásuk alapján sorolja kategóriákba a konfigurációkat. Fel kellene tüntetni a számítógépek nem csak a teljes terhelés melletti, hanem a készenléti és kikapcsolt állapotban való áramhasználatát is. A felhasználók az egyes berendezésekről több információt kapnának, mint az amerikai Energy Star Label esetében. Tájékoztatást adnánk a felhasznált nyersanyagok típusát és mennyiségét, valamint a gyártási és a szállítási adatokat is. A jelöléseket egész Európában is be lehetne vezetni" - jelentette ki Ingo Schäfer, a Die Linke parlamenti frakciójának referense.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások