Bemutatkoztak az új MacBook modellek

Bemutatkoztak az új MacBook modellek

2008. október 16. 08:57, Csütörtök
Az Apple bemutatta az újratervezett MacBook modelleket, melyek fémborítást és a nagy teljesítményű grafikus vezérlőt kaptak. Nőtt a tapipad mérete és a gépekbe LED megvilágítású képernyő került.

Az új MacBook és a 15 colos MacBook Pro számítógépek teljes borítása egyetlen tömb alumíniumból készült, ennek eredményeképpen minden eddiginél vékonyabbak és könnyebbek. A MacBook család minden új modellje a legkorszerűbb nVidia mobil grafikus vezérlőt tartalmazza, valamint LED megvilágítású képernyőt és nagy méretű Multi-Touch üveg ujjkövetőt. Az új termékcsalád piacvezető a veszélyes kémiai vegyületek felhasználásának csökkentésében és az energiatakarékos műszaki megoldások alkalmazásában is.

"Teljesen új technológiát dolgoztunk ki, hogy az új mobil számítógépek teljes borítását egyetlen tömb alumíniumból készíthessük. Legalább ugyanilyen fontos volt számunkra az is, hogy az ipar "legzöldebb" számítógépeit alkothassuk meg" - mondta Steve Jobs, az Apple elnök-igazgatója. "Az új MacBook számítógépek bámulatos új lehetőségeket is kínálnak: kiemelkedő 3D grafikai teljesítményt és LED megvilágítású képernyőt, ráadásul mindezt a korábbi árnál lényegesen olcsóbban."

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az új modellekben nVidia GeForce 9400M grafikus vezérlő van, mely 16 párhuzamosan működő számítási magot tartalmaz, így a korábbi MacBook és MacBook Air modellek 3D grafikai teljesítményének közel ötszörösét kínálja. Az új, üveg ujjkövető, melyet a legújabb MacBook és a 15 colos MacBook Pro számítógépek tartalmaznak először, közel 40 százalékkal nagyobb felületet biztosítanak a multi-touch gesztusokhoz, azaz a forgatáshoz, a mozgatáshoz és a méretezéshez. Az egész ujjkövető egyetlen nagy gombként is működik, megkülönböztetve a húzás, a mozgatás és a kattintás műveleteit. Új gesztusok már lehetőséget kínálnak a programok közötti váltásra is, de lehetőség van virtuális gombok létrehozására is az ujjkövető felületén.

A MacBook család minden tagja LED megvilágítású képernyővel kerül forgalomba, mely a cég közleménye szerint gyorsabban kapcsol be, akár 30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, ugyanakkor nem tartalmaz higanyt, szemben a hagyományos fluoreszcens világítótestekkel, melyeket korábbi mobil számítógépekben használtak.

A MacBook esetében a 13 colos képernyőmérethez 2 kg-os tömeg és 2,5 cm-es vastagság társul. Két változatban rendelhető: 2.0 GHz-es processzorral és 160 GB-os merevlemezzel, illetve 2,4 GHz-es processzorral, 250 GB-os merevlemezzel és alulról megvilágított billentyűzettel. A 2,5 kg-os, 15 colos MacBook Pro akár 2,8 GHz-es Intel Core 2 Duo processzort és választhatóan NVIDIA 9600M GT grafikus vezérlőt is tartalmazhat. Az új 15 colos MacBook Pro is két alapváltozatban rendelhető: 2.4 GHz-es processzorral és 250 GB-os merevlemezzel, illetve 2,53 GHz-es processzorral, 320 GB-os merevlemezzel, de számtalan további opcióval személyre szabható, így választható hozzá 2,8 GHz-es processzor is.

Az Apple frissítette a MacBook Air és a 17 colos MacBook Pro modelleket is. A legvastagabb pontján is alig 2 cm vékony MacBook Air most már szintén az NVIDIA 9400M grafikus vezérlőt tartalmazza, és 120 GB-os merevlemezzel vagy 128 GB-os SSD meghajtóval rendelhető. Az új 17 colos MacBook Pro megőrizte eredeti alumínium borítását, de már alapkiépítésben 1920 x 1200 képpont felbontású, LED megvilágítású képernyővel kerül forgalomba, valamint 320 GB-os merevlemezzel vagy 128 GB-os SSD meghajtóval.

A noteszgépeken Mini DisplayPort is van, erre csatlakozhat az iSight kamerát, hangszórókat és mikrofont is tartalmazó új, 24 colos Apple LED Cinema Display. Az 1920 x 1200 képpont felbontású monitort csuklós alumínium talp tartja, melynek köszönhetően egyszerű az optimális dőlésszög beállítása. A képernyő tartalmaz három USB 2.0 kaput is, saját tápellátással, így a kiegészítők akkor is csatlakoztatva maradhatnak, ha a mobil számítógépet el kell vinni. A kecses, új képernyő saját, beépített MagSafe tápegységet is tartalmaz, így a MacBook saját tápegységére nincs feltétlenül szükség.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások