Franciaország kitart az internethozzáférések blokkolása mellett

Franciaország kitart az internethozzáférések blokkolása mellett

2009. január 20. 08:50, Kedd
Christine Albanel francia kulturális miniszter a MIDEM zenei kiállításon megerősítette korábbi álláspontját, miszerint megvédi a Creation et Internet nevű törvénytervezetet.

"Az Európai Unió részéről nem érzékelek semmilyen tiltakozást. Ezenkívül nem látom úgy, hogy a jogszabály az alapvető emberi jogokkal ütközne, mivel az internethozzáférések blokkolása csak rövid ideig tartana és az érintett személyek arra az időre is más helyeken, például internetkávézókból felmehetnek a világhálóra. Ráadásul, aki nincs megelégedve a helyzetével, az kereshet magának egy új internetszolgáltatót" - közölte a politikus a rendezvényen.

A francia Nemzetgyűlés márciusban tárgyal az előterjesztésről, amelyben az internetblokád maximális időtartamát egy évben határozták meg. Ez azért kissé hosszú átmeneti idő. Ellentmond a miniszter utolsó mondatának az is, hogy a renitens felhasználókról részletes lista készül és velük az internetszolgáltatók nem köthetnek szerződést.

A francia közvéleményt számos kérdés foglalkoztatja. Ezek egyike, miszerint mi van, ha kiderül, hogy mondjuk egy kollégiumban az egyik személy illegális letöltést folytatott, akkor a lakótársától is megvonják az internetezés lehetőségét? Vagy hogy lesznek-e tartalomszűrők? Az internetet, televíziót és telefont egy csomagban megrendelőknél, hogy történik majd a blokkolás? Az intézkedések mennyibe fognak kerülni és ezeket ki(k) viselik: a cégek, a vétkes felhasználók?

A példákból is látszik, hogy számos megválaszolatlan kérdés van még. Albanel ezekre a kérdésekre nem válaszolt, helyette azt mondta, hogy a Creation et Internet egy átfogó stratégia része, amelynek célja, hogy a zeneipart megóvják a válságtól és annak hatásaitól. A miniszter azzal érvelt, hogy 2003 óta a zenei piac a felére csökkent, a forgalom és a bevételek folyamatosan csökkennek. A Creation et Internet ezt a folyamatot állíthatja meg és segíthet egy új digitális zenei piac kialakulásában. A politikus üdvözölte ugyanakkor, hogy egyre több kiadó dönt úgy, hogy megszünteti a zenei albumok digitális másolásvédelmét. Szerinte ugyanis a termékhamisítások elleni harc csak a vonzó legális ajánlatokkal együtt valósulhat meg.

Az először 2007 novemberben szóba került HADOPI-rendszert támadták nem csak a helyi internetszolgáltatók, de az Európai Parlament is elutasított egy hasonló javaslatot. Ennek ellenére a francia törvényhozás tavaly novemberben nagy többséggel, 297:15 arányban elfogadta a törvénytervezetet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások