Bejutott a Kalózpárt az Európa Parlamentbe

Bejutott a Kalózpárt az Európa Parlamentbe

2009. június 8. 18:57, Hétfő
A svéd választók az előzetes várakozásokhoz képest is nagyobb arányban szavaztak a szerzői jogok és a szabadalmak rendszerének alapos átdolgozása mellett állást foglaló pártra, így az képviselői helyhez jutott Brüsszelben.

Az internetes beszámolókból kiderül, hogy a skandináv országban egészen pontosan a szavazatok 7,1 százalékát szerezte meg a Kalózpárt, így szinte minden előrejelzéshez képest is jobban szerepeltek első nagyobb megmérettetésükön. Ezzel 1 helyet csíptek el a 18-ból (ez a lisszaboni szerződés ratifikálásakor 2-re, illetve 20-ra módosul majd) - nagy kérdés, hogy mihez kezdenek a lehetőséggel.

Korábban a legtöbb megfigyelő mindössze azt valószínűsítette, hogy minden bizonnyal meglesz az 5 százalékos küszöb, egy részük pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy még ennél is jobb eredményt érhetnek el. A szervezetnek nagyon jól jött a Pirate Bay elleni hadjárat, ezt követően ugyanis egyre többen ismerték meg programjukat és komoly lehetőségként merült fel a kijutás. Ez végül sikerült is, a mostanra pedig mintegy 48 ezer tagot számláló, mindössze egyetlen nagyobb, fontosabb kérdéskörrel foglalkozó párt pedig Brüsszelben is képviselheti azokat, akik a szabad fájlcserélés, a korlátozások, valamint a megfigyelések visszafogása mellett állnak ki.


Rick Falkvinge és Christian Engstrom, a párt vezetői

A párt honlapjának angol nyelvű szekciójában megismerhetjük programjukat, amely a fájlcserélésre, a szerzői jogokra, valamint a szabadalmakra koncentrál. Előbbi esetében a csaknem teljes szabadságot szeretnék elérni, a szerzői jogoknál 5 éves korlátot vezetnének be (arra hivatkozva, hogy valószínűleg senkinek nincs szüksége pénzre 70 évvel a saját halála után), a szabadalmak rendszerét pedig teljes egészében eltörölnék, mivel ez szerintük kifejezetten káros, az elmaradottabb régiókban egyenesen emberéleteket követel (a gyógyszerek levédése, azok beszerzésének bonyolultsága és költségeit miatt).

A megfigyelések helyett a nyílt társadalom megőrzése mellett foglalnak állást, kiemelve, hogy bár a terroristák támadásokat intézhetnek ellene, ám egyedül az egyes kormányok tudják teljes mértékben megsemmisíteni azt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások