625,5 millió dollárt bukhat az Apple

625,5 millió dollárt bukhat az Apple

2010. október 6. 17:46, Szerda
A Mirror Worlds Technologies azzal vádolta az amerikai céget, hogy megsértette három szabadalmát. Az ügyben született ítélet szerint a vád jogos és ezért összesen 625,5 millió dolláros kártérítés illeti meg a társaságot.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség tudósítása szerint az Apple két szabadalom esetében visszautasította a szabadalomsértés vádját, ugyanakkor a harmadik ügyében egy sürgősségi beadvánnyal fordult Leonard Davis szövetségi bíróhoz és így igyekszik megakadályozni az óriási összeg kifizetését.

Egy texasi kerületi bíróság még a múlt héten pénteken ítélte meg a Mirror Worlds képviselőinek a szabadalmankénti 208,5-208,5 millió kártérítést. A cég álláspontja szerint az Apple három funkciónál (Cover Flow, Spotlight, Time Machine) használta fel a szabadalmakban leírt megoldásokat. A Cover Flow segít a fotók és a CD-borítók vizuális átlapozásában, a Spotlight egy kereső, míg a Time Machine a Macintosh operációs rendszer beépített biztonsági mentéseket készítő szoftvere. A 625,5 millió dolláros összeg az amerikai történelem negyedik legmagasabb szabadalomsértési büntetése. Bár az összeg kifizetése aligha okozhat gondot a vállalatnak, az ügy rossz fényben tünteti fel a céget és komoly imázskárokat okoz.

A Mirror Worlds David Hillel Gelernter számítástechnikai szakember cége. A professzor jelenleg a Yale Egyetemen tanít és elsősorban az ember-gép interfészek fejlesztésével, tanulmányozásával foglalkozik. A kutató az 1990-es években Mirror Worlds: or the Day Software Puts the Universe in a Shoebox címmel könyvet jelentetett meg a számítástechnika jövőjéről, majd 1993-ban egy levélbomba megsebesítette a jobb kezét és a szemét. Mindhárom szabadalom Gelernter ötletein alapul.

A 6725427-es számú, 2001-es szabadalma egy olyan operációs rendszer leírása, amely teljesen független a ma használatos megoldásoktól és egyfajta időstruktúrában rendezi az összes dokumentumot, ráadásul automatikusan kezeli a fájlokat. A leírt automatikus indexálási és dokumentumarchiválási eljárás, valamint az egyes adatok megtalálásának optikai megvalósítása kísértetiesen hasonlítanak a Mac OS X-nél alkalmazott megoldásokra. Ugyanakkor az is igaz, hogy a Mac OS-nél már korábban is volt lehetőség hasonló programok használatára, az Apple például régóta alkalmazott keresőindexet.

A cég 2008-ban fordult a bírósághoz, amely minden bizonyítékot és körülményt megvizsgált, majd most meghozta az Apple-t elmarasztaló döntését. A cég sürgősségi beadványban az ítélet hatályon kívül helyezését kérte, mivel álláspontja szerint még két szabadalommal kapcsolatban tisztázatlan kérdések merültek fel. A vállalat így akarja megúszni a több, mint félmilliárd dolláros kártérítés kifizetését és már azt is eredményként könyvelhetné el, ha jelentősen lecsökkenthetné azt. és csak 208,5 millió dollárt kellene végül kifizetnie. Ezzel egyébként az Apple gyakorlatilag elismerte a szabadalomsértés tényét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások