Emailben rúgott ki katonákat a brit hadsereg

Emailben rúgott ki katonákat a brit hadsereg

2011. február 15. 12:17, Kedd
Több mint háromtucatnyi, évtizedek óta szolgáló veterán katona kapott email-üzenetben értesítést arról, hogy a fegyveres erők a költségvetési megszorítások miatt nem tartanak igényt további szolgálatukra.

Az azonnali belpolitikai botrányt kavaró ügyet a The Sun, a legnagyobb példányszámú brit tömeglap tárta fel keddi kiadásában. A beszámoló szerint 38 - zömmel altiszti rangban szolgáló - brit katona kapott emailt a hadsereg foglalkoztatási ügyekben illetékes egyik őrnagyától, aki szerződésük felmondásáról tájékoztatta őket ezen a módon. Az érintettek mindegyike több mint húsz éve a fegyveres erők tagja; egyikük - egy harckocsizó őrmester - éppen az afganisztáni tűzvonalban szolgál. Egy másik - a The Sun keddi beszámolója szerint - eddigi pályafutása során öt különböző háborús övezetben teljesített frontszolgálatot.

A velük szemben alkalmazott eljárás a konzervatív-liberális kormánykoalíció saját parlamenti padsoraiban is felháborodást keltett. Patrick Mercer konzervatív alsóházi képviselő - a brit hadsereg egykori ezredese - a BBC rádiónak kedden azt mondta, hogy ilyen módon "legfeljebb egy játszótéri románcnak lehet véget vetni, nem 22 éve érvényes szerződéseknek Őfelsége hadseregében". Jim Murphy, az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának védelmi miniszter-jelöltje "szégyenteljes, rideg és lélektelen" bánásmódnak minősítette az eljárást.


Ma a brit hadsereg és a védelmi minisztérium is nyilatkozatban kért elnézést a történtekért. A minisztérium szóvivője szerint az érintett katonákkal már személyesen beszéltek közvetlen elöljáróik, és biztosították őket arról, hogy minden szükséges tanácsot és segítséget megkapnak elhelyezkedésükhöz a civil szférában. A brit kormánykoalíció az általa elvégzett átfogó stratégiai, védelmi és biztonsági felülvizsgálat eredményeként tavaly ősszel bejelentette, hogy reálértéken 8 százalékkal csökken a következő négy évben Nagy-Britannia védelmi költségvetése.

A takarékosságnak máris áldozatul esett a királyi haditengerészet volt zászlóshajója, az Ark Royal repülőgép-hordozó, amelyet több más hadihajóval együtt leszereltek, és kivonták a szolgálatból a helyből felszállni képes, négy évtizedig használt Harrier harci gépeket is. Nagy-Britanniának a következő tíz évben nem lesz önálló, repülőgép-hordozókról bevethető légi csapásmérő ereje. Emellett hétezer fővel valamivel 100 ezer alá csökken a szárazföldi hadsereg létszáma, és egyaránt ötezer fős leépítés lesz 2015-ig a királyi légierő és a haditengerészet személyi állományában, a két fegyvernem létszáma így 30 ezerre, illetve 33 ezerre csökken.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások