Nyugdíjazná az IE6-ot a Microsoft

Nyugdíjazná az IE6-ot a Microsoft

2011. március 7. 22:21, Hétfő
A redmondi konszern új kampányt indított az Internet Explorer 6-os verziójának végleges száműzésére. A kezdeményezés mottója: "Moving the world off Internet Explorer 6“.

A társaság egy külön honlapot hozott létre a kampány népszerűsítésére. A program fő célja, hogy a világ számítógépeiről végre nyugdíjazzák a felhasználók a napjainkra teljesen elavulttá vált IE6-ot. A Microsoft szeretné, ha a The Internet Explorer 6 Countdown nevű oldalon megjelentetett banner egyre több portálon tűnne fel és ezáltal a kezdeményezés egyre ismertebbé válna. Emellett a vállalat számít a felhasználókra is és azt várja tőlük, hogy beszéljék rá az IE6-párti ismerőseiket az újabb böngészők használatára.

Az óriáscég vezetői a mostani projekt keretében azt akarják elérni, hogy a világ országaiban a böngészőverzió piaci részesedése 1 százalék alá csökkenjen. A honlapon látható egy világtérkép, amelyen pontosan fel van tüntetve, hogy melyik régióban, illetve államban hányan használják még mindig a számítógépükön az elavult programot. Amint egy országban sikerül 1 százalék alá vinni a piaci részesedést, úgy a területe azonnal zöld színűre változik. Ezt a státuszt eddig csak Norvégia és Finnország érte el, előbbiben 0,7, míg az utóbbiban 0,9 százalék jelenleg az IE6 piaci részesedése.


Negatív éllovasnak Kína számít, mivel itt ez az érték még mindig 34,5 százalék! A második helyen Dél-Korea található 24,8 százalékkal, a harmadikon pedig India 12,3 százalékkal. A negyedik és ötödik helyen Szaúd-Arábia és Tajvan szerepel egyaránt 10,7 százalékkal, míg Japánban a felhasználók 10,3, Vietnamban 10, Dél-Afrikában 8,4, Hongkongban pedig 7,6 százaléka használja a programot.

A webes fejlesztők már régóta kampányolnak az IE6 leváltásáért. Az Internet Explorer 6 már sem biztonság, sem sebesség szempontjából nem képes felvenni a versenyt korszerű vetélytársaival. 2009 augusztusában már mozgalom indult az IE6 eltüntetéséért és ezután komoly vita bontakozott ki az Internet Explorer fejlesztői és a Digg munkatársai között. A brit kormány az érvek ellenére tavaly még ragaszkodott az IE6 használatához. A böngészőverzió terméktámogatása hivatalosan 2014-ben jár le.

Idén február elején egyébként globális viszonylatban az IE6 piaci részesedése még mindig 11,43 százalék volt, ezzel a harmadik legnépszerűbb böngészőnek számított és megelőzte többek között a Chrome 8.0-s változatát is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások