Mindenkit bevisz a felhőbe az Apple

Mindenkit bevisz a felhőbe az Apple

2011. június 8. 00:08, Szerda
Ismét csavar egyet a számítástechnika, a média és az internetes közösségek összefonódásából kialakuló új világon az Apple, amely egyetlen nagy rendszerbe akarja összehozni összes termékét és ezek felhasználóit.

Steve Jobs betegszabadságát megszakítva személyesen mutatta be az Apple legújabb fejlesztéseit, amelyek között a "bármilyen úton" beszerzett digitális zenék legalizálása és az ezekhez való netes hozzáférés biztosítása is szerepel. Az amerikai informatikai óriásvállalat éves fejlesztői konferenciájának (WWDC) megnyitóján Jobs a számítási felhőbe való belépést tartotta az egyik legfontosabb előrelépésnek. Az iCloud szolgáltatással kábelek nélkül, az internet segítségével válik lehetővé a levelek, névjegyzékek, naptárbejegyzések, fényképek, elektronikuskönyvek és az egyéb fájlok megosztása.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az iCloud lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy elérjenek minden olyan információt, amely valamilyen Apple-eszközön - iPhone-on, iPadon, Mac komputeren -, illetve Windowst használó pc-n, valamint az iTunes webáruházban hozzáférhető. A vállalat ezzel az emberek médiafogyasztásának központjába akar kerülni, háttérbe szorítva rászorultságukat a Microsoft Windowsának uralma alatt álló asztali számítógépeket. Az iCloud segítségével a fájlokat, azaz a felhasználók, zenéit, képeit, videóit, szövegeit, játékait stb. elraktározzák az Apple távoli adatközpontjaiban - ezt nevezik a technológiai zsargonban cloudnak, azaz felhőnek -, majd a rendszer ezeket automatikusan összehangolja. Utóbbi azt jelenti, hogy az említett tartalmak elérhetők lesznek bármelyik Apple-ketyeréről anélkül, hogy teleszemetelnék az eszköz saját tárhelyét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Steve Jobs, a vállalat vezérigazgatója az újdonság bejelentésekor szükségét látta aláhúzni, hogy a forradalmi változás legfőbb áldozata a PC lesz, amely eggyé - és sok esetben nem is legfontosabbá - válik a médiafogyasztás számos eszköze közül. Így akarnak ráerősíteni az okostelefonok és a táblaszámítógépek lőretörésére, amelyek már eddig is a PC-k piacának rovására terjedtek. Az Apple egy év alatt 25 milliót adott el iPad táblagépéből és iOS operációs rendszeréből - azaz az iPhone-on, a iPod Touch zenelejátszón és az iPadon futó alapprogramjából - 200 millió fut a világszerte értékesített eszközökön. A cég nemrégiben fejezte be egymilliárd dollár ráfordításával épülő észak-kaliforniai adatközpontját - ez lesz a gerince az iCloud szolgáltatásnak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az iCloud ingyenesen használható alkalmazás lesz, amikor az Apple ősszel piacra dobja az iOS új változatát. A távoli raktárban öt gigabájt ingyenes tárhely áll majd a felhasználók rendelkezésére, hogy bármit elhelyezzenek, továbbá korlátlan helyet kapnak a pénzért megvásárolt alkalmazásaik és könyveik, illetve legfrissebb fotóik feltöltésére.

Ezen ingyenes szolgáltatás őszi bevezetése mellett az iTunes zenei áruház is további lehetőségekkel bővül. Az iTunes Match előfizetéses szolgáltatás - amely 24,99 dollárért (4518 forintért) vehető igénybe - tartalomtól és formátumtól függetlenül keresi meg a felhasználó számítógépén található zenei fájlokat, és ezekhez interneten keresztül biztosít korlátlan hozzáférést a tulajdonosnak. Az Apple ezzel a lépésével a zeneiparnak dobott újabb mentőövet, miután a kiadók ezután a felhasználók egymás között cserélgetett lemezeiből is számíthatnak bevételekre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ez a megoldás azért egyedülálló, mert az előfizetők nem a saját zenéiket töltik fel, hanem a több mint 18 millió dalt tartalmazó iTunes katalógus biztosítja a hátteret - magyarázta Jobs. Az Amazon és a Google zenei tárhelyére a felhasználóknak saját zenei könyvtáraikat kell feltölteniük, ez az eljárás az internetkapcsolat sebességétől függően akár hetekig is eltarthat - tette hozzá az Apple vezére. A bejelentés ellenére az Apple részvényei tegnap a piaccal együtt mozogva 1,6 százalékot veszítettek értékükből. Ezzel együtt idén eddig 4,8 százalékkal drágultak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások