Pénzhiány miatt leállítja a dokumentumok megjelentetését a Wikileaks

Pénzhiány miatt leállítja a dokumentumok megjelentetését a Wikileaks

2011. október 26. 09:41, Szerda
Julian Assange Londonban bejelentette, hogy a leleplező portál átmenetileg felfüggeszti a birtokában lévő különböző anyagok megjelentetését, mivel elfogyott a pénzük. Az adománygyűjtésre koncentrálnak.

A Wikileaks alapítójának írása szerint, ahhoz, hogy biztosítani tudják a szervezet jövőbeli túlélését, a közeljövőben arra fognak összpontosítani, hogy az ellenük érvényben lévő pénzügyi blokád ellen harcoljanak. A Wikileaks adományainak átutalásait tavaly december óta blokkolja a PayPal, a Visa, a Mastercard, a Western Union és a Bank of America. A PayPal ugyan tavaly év végén feloldotta a tiltást, de azt később újra életbe léptette. A blokád miatt a Wikileaks júliusbanbeperelte a Visát és a Mastercardot.

Assange beszédében hangsúlyozta: a blokád az adományok 95 százalékát érinti, ezért több országban (Izlandon, Dániában, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában), valamint az Európai Uniónál is jogi eljárást kezdeményeztek az érintett cégek ellen. A társaságok elérték céljukat, hiszen míg tavaly havonta akár 100 000 euró is összegyűlt a Wikileaks számláján, addig ez az összeg az idén havi 6000-7000 euróra csökkent. Ahhoz, hogy az oldal tovább működhessen éves szinten 3,5 millió dollárra van szükség.

Assange szerint a blokád nem a Wikileaks, hanem a véleményszabadság és a politikai jogok ellen irányul. Az adományok jelenleg a BitCoin, a Flattr, a boxPay és a Moneygram rendszerein keresztül juttathatók el biztonsággal a Wikileaks üzemeltetőinek. Az ausztrál férfi egyébéknt már koránt sem volt olyan magabiztos, mint korábban, láthatóan megviselte az ellene folyó eljárás. Ennek ellenére az elszántsága töretlen, bejelentette, hogy november 28-án, a Cablegate-botrány kirobbantásának első évfordulóján, bemutatják a Wikileaks új rendszerét, ami lehetővé teszi, hogy az informátorok az eddiginél hatékonyabban és nagyobb biztonságban juttathassák el a portál üzemeltetőinek a birtokukban lévő anyagokat.


Néhány cég döntése miatt január óta nem jutnak pénzhez

Assange már januárban úgy nyilatkozott, hogy a hónapos pénzügyi blokád már érezteti a hatását és mivel hetente 500 000 eurót veszítenek, az anyagi nehézségek tönkretehetik a platformot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások