Így képzeli a Samsung a táblagépek jövőjét

Így képzeli a Samsung a táblagépek jövőjét

2011. december 11. 15:53, Vasárnap
Dél-koreai tudósoknak már májusban sikerült elkészíteniük egy hajlítható AMOLED-kijelzőt. A Samsung most bemutatta, hogy milyen lehetőségek rejlenek az új paneltechnológiában.

A dél-koreai konszern egy futurisztikus AMOLED-táblagép bemutatóját tette elérhetővé a világhálón. A felvételt megtekintve a felhasználók egy része vagy megdöbben, vagy csettint egyet, de az mindenképpen tény, hogy a koncepció teljesen elhomályosítja a jelenlegi tábla PC-ket és a bennük rejlő lehetőségeket. Annak ellenére, hogy a videó csupán egy lehetséges megoldást mutat be, amelynek a megvalósítása akár éveket is igénybe vehet, mégis lenyűgöző ez a technológia.

A Samsung mérnökeinek víziója szerint a jövő táblagépe átlátható, hajlítható és holografikus. A nyilvánosságra hozott felvételen látható, amint egy felhasználó egy vékony átlátszó műanyaglap segítségével videotelefon-beszélgetéseket folytat, fényképez, továbbá Augmented Reality funkciókat használ és játékokat futtat.

A Mashable IT-blog szerkesztői úgy vélték, hogy egy ilyen eszköz sorozatgyártása legfeljebb csak évtizedek múlva valósulhat majd meg, ráadásul számos kérdés is felmerül. Az első és legfontosabb, hogy hol helyezkedik el az akkumulátor és hova kerülnek az áramkörök, amelyeknek szintén rugalmasan hajlíthatóknak kell lenniük. A szükséges kijelzőtechnológia ugyanakkor már most rendelkezésre áll, hiszen az elmúlt esztendőkben számos cég fejlesztett ki hajlítható képernyőket.

2005 novemberében épp a Samsung mutatott be egy hajlékony LCD-kijelzőt, amelynek 7 collos változatával kifejezetten a mobil piacot célozta meg, a telefontól a notebookig. 2007-ben egy hajlítható színes kijelzőről írtunk, amit a dél-koreai LG Eletronics és a holland Philips közös leányvállalata alkotott meg. A sorból a Sony sem maradt ki, majd kanadai kutatók papírtelefonnal jelentkeztek, amely egy 3,7 hüvelykes E-Ink kijelzőre, valamint szintén könnyen hajlítható áramkörökre épül, meglehetősen vékony kivitelben. Idén ősszel a Nokia is bemutatta a hajlékony kijelzőjét, a Samsung pedig jelezte, hogy jövőre már kaphatók lesznek a hajlítható képernyős okostelefonjai.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások