Civilization V: Gods & Kings

Civilization V: Gods & Kings

2012. június 24. 11:50, Vasárnap


Kiadó: 2k Games
Fejlesztő: Firaxis
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Pentium Dual Core processzor, 2 GB RAM, GeForce 7900 GS vagy Radeon HD 2600 XT grafikus kártya, 8 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Quad Core processzor, 4 GB RAM, GeForce 9800 vagy Radeon 4800 grafikus kártya, 8 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Civilization sorozat
Kategória: körökre osztott stratégia

Lassan már két éve annak, hogy a körökre osztott stratégiák egyik koronázatlan királya, avagy a Civilization-sorozat hosszas várakozást követően megkapta legújabb epizódját. A számozás szerinti ötödik részt komoly elvárások előzték meg a rajongók részéről, így a Firaxis nagy nyomás alatt készítette el a játékot, amely végül hozta a kívánt színvonalat és számtalan elismerést vívott ki magának. A fejlesztők azóta is aktívan készítették hozzá a kisebb-nagyobb letölthető tartalmakat, amelyek többsége leginkább csak új játszható frakciókat adott hozzá az alapokhoz, így éppen itt volt már az ideje egy összeszedett és komolyabb felhozatallal bíró, teljes értékű kiegészítőnek is, amely Gods & Kings címmel jelent meg néhány nappal ezelőtt.

Habár a bővítmény alaposan hozzányúl - végre - a játékmenethez is, az alapokat természetesen nem változtatja meg, így az alábbi játéktesztet leginkább az "Istenek és Királyok" újdonságainak szenteljük. A Civilization V játékmenetét ugyanis feltehetően már ismerik azok, akik eljutottak odáig, hogy elolvassák ezt a cikket, de általános igazság, hogy aki már játszott életében legalább egy körökre osztott stratégiával - vagy legalább valamelyik korábbi Civilization epizóddal -, az tudja, mire számítson az éppen aktuális epizódtól.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Gods & Kings kiegészítő legnagyobb újdonságának talán a három kampány tekinthető, amelyek név szerint a Fall of Rome, az Into the Renaissance és az Empires of the Smoky Skies névre hallgatnak. Közülük az első Róma bukásáról, a második pedig a középkortól egészen a reneszánszig terjedő időszak alapos áttekintéséről szól. A kakukktojás a legutolsó kampány, amely olyan szinten hoz egyediséget a Civilization V koncepciójába, hogy arra még a legnagyobb veteránok is rácsodálkoznak, lévén egy viktoriánus steampunk küldetéssorozatot kapunk általa, ami rendkívül hatásosan képes feldobni a hagyományos történelmi tematikát. Érdemes lenne a készítőknek több ízben is elkalandozniuk ebbe az irányba, esetleg egy teljes epizódot vagy kiegészítőt építeni rá, mert kétség sem férhet hozzá, hogy a steampunk megvalósítás jól áll a sorozatnak.

A Gods & Kings kiegészítőben megjelenik továbbá kilenc - a valóságban tizenegy - vadonatúj játszható civilizáció, akik a korábbi letölthető tartalmakhoz hasonlóan ismét képesek lesznek alaposan feldobni az alapokat, hiszen velük együtt vadonatúj vezetők, speciális képességek, feladatok és természetesen építmények is érkeztek - összesen mintegy 27 új egység, 13 épület és kilenc csoda. Az újoncok között megtaláljuk a hollandokat, a keltákat, a majákat, a karthágóiakat, a bizánciakat, az osztrákokat, a svédeket, az etiópiaiakat, valamint végre a hunok is bekerültek a felhozatalba, Attilával az élen, aminek köszönhetően végre a magyar játékosok szíve is megdobbanhat egy kicsit.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A kilenc náció mindegyike saját jellegzetességgel rendelkezik, de leginkább talán a maják, a kelták és a karthágóiak tűntek a legizgalmasabbnak, természetesen kizárólag a hunok után. Érdekesség egyébiránt, hogy a kiegészítőben a fenti új frakciók mellett helyet kapott még két további nemzet is, méghozzá a spanyolok és a mongolok, akiket viszont már ismerhetünk az alapjátékhoz megjelent korábbi DLC csomagoknak köszönhetően.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások