Ára miatt lesz bukás a Microsoft Surface

Ára miatt lesz bukás a Microsoft Surface

2012. augusztus 6. 08:38, Hétfő
A Surface táblagépek túl drágák lesznek ahhoz, hogy a társaság jelentős piaci részesedést szerezhessen, a Windows 8-as táblák gyártói pedig a magas licencdíjak miatt vannak bajban.

Egy komoly kritikával kell szembenéznie a Microsoftnak: Tim Coulling, a Canalys elemzője úgy nyilatkozott, hogy a június közepén bemutatott Surface táblagépek túl drágák lesznek ahhoz, hogy a társaság jelentős piaci részesedést szerezhessen. A helyzetet súlyosbítja, hogy a készülékeket kizárólag a Microsoft boltjaiban lehet majd megvásárolni és ez aligha lesz elég a sikerhez. Éppen ezért a Surface eszközök ugyanolyan bukott termékek lehetnek, mint a Zune; az új táblák aligha szorongathatják majd meg az Apple iPad termékeit, éppúgy, ahogy a Zune is esélytelen volt az iPod ellen.

Coulling hozzátette, hogy a Windows 8-as táblák gyártói sem lesznek könnyebb helyzetben, ha nem tudják nagyon gyorsan csökkenteni az áraikat. Vélekedése szerint a legolcsóbb ARM processzoros Windows 8-as táblagépek 500 dollárba fognak kerülni, az Intel x86-os CPU-ira épülő modellek pedig még drágábbak lesznek. A legnagyobb problémát a Windows 8 túlzottan magas licencköltsége jelenti, ezért azt tanácsolta, hogy a Windows RT-s készülékek gyártói várják meg, amíg a Microsoft csökkenti a licencdíjait.

A Canalys álláspontja szerint a Surface gépek piacra dobása egy komoly hiba volt a Microsoft részéről. Ahhoz, hogy a Windows 8 a táblagépek piacán sikeres legyen, a cégnek szüksége lenne hardverpartnerei segítségére, de a Surface kifejlesztésével pont őket haragította magára. Amennyiben a Surface fogadtatása rossz lesz, akkor a redmondi társaság rákényszerülhet arra, hogy normalizálja a kapcsolatait a partnereivel, akik azonban számos követeléssel léphetnek majd fel azért, hogy így gyakoroljanak nyomást a cégre.

Korábban megjelentek olyan hírek, hogy 600-800 dollárba, illetve 770-1600 euróba kerülhetnek a Surface tábla PC-k. Ezenkívül felmerült, hogy a Microsoft, azt kockáztatja, hogy a Surface miatt kiábrándulnak belőle az OEM-partnerei és végül velük kell majd versengenie.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások