Nem volt a tábla PC-k barátja Sinofsky

Nem volt a tábla PC-k barátja Sinofsky

2012. november 22. 18:42, Csütörtök
Ahogy az az ilyen ügyekben lenni szokott, újabb információk derültek ki a Microsoft Windows-részlegének nemrég kirúgott vezetőjéről és az általa hozott döntésekről.

Az új információkat az Extremetech online IT-magazin szellőztette meg, melyek szerint Steven Sinofsky akadályozta meg a Windows 7-es tábla PC-k piacra dobását. A menedzser ugyanis elutasította azokat a hardvergyártókat, akik a Windows 7 megjelenésének idejére, 2009 októberére időzítették az új operációs rendszert támogató táblagép referenciadizájnjának az elkészítését és a projekthez a Microsoft támogatását kérték. A szakember elutasította azt az elképzelést is, hogy az operációs rendszert a táblagépekre optimalizálják, illetve integrálják bele a táblák támogatását.

Sinofsky szemére vetik azt is, hogy ellenezte a Courier-projektet, amely a Microsoft első tábla PC-fejlesztési programja volt, a Surface piacra dobását viszont már nem tudta megakadályozni. A Courier-projekt beszüntetéséről szóló hír 2010 áprilisában látott napvilágot. Az okokat sokáig csak találgatták, míg tavaly novemberben az került nyilvánosságra, hogy a Courier fejlesztését Bill Gates állította le.


A Courier egy kisméretű füzetre hasonlító, könyvként összecsukható, két képernyős készülék lett volna, amit speciális ceruzával (stylus) vagy kézzel lehetett volna vezérelni. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a prototípuson egy módosított Windows-verzió futott, ez pedig közel sem nyerte el Steven Sinofsky tetszését. Steve Ballmer képtelen volt dönteni, így kikérte Bill Gates véleményét. A Microsoft társalapítója cseppet sem volt lenyűgözve a prototípustól, a készülék ugyanis nem egy PC-helyettesítő terméknek készült és a szoftveres felszereltsége is hagyott némi kívánnivalót maga után, nem volt például működő levelezőkliense sem.

Sinofsky egy héttel ezelőtt távozott a Microsofttól. Nem állt könnyű ember hírében, feszült viszonyban volt a többi részleggel, nem dolgozott velük együtt és közel sem volt csapatjátékos. A beosztottaival szemben könyörtelen volt, korlátozta a fejlesztők alkotói szabadságát és nem volt képes arra sem, hogy jó kapcsolatot építsen ki a Microsoft fontos partnereivel, például a hardvergyártókkal.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások