Eltűnhet a Windows RT

Eltűnhet a Windows RT

2013. március 31. 18:57, Vasárnap
Tajvani lapértesülés alapján a Windows Blue jövőbeli megjelenése egyúttal azt is jelentheti, hogy a Windows RT - mindössze néhány hónap után - nyugdíjba vonul.

A Digitimes tajvani IT-portál a Microsofthoz közeli beszállítói forrásokra hivatkozva azt írta, hogy hamarosan eltűnhet a piacról a Windows RT név. Az operációs rendszer vesztét a Windows Blue megjelenése okozhatja, illetve az, hogy a Microsoft nem akarja tovább megtartani ezt a márkanevet. Hiába próbálkoztak nagyon ARM processzorra épülő konfigurációkat készíteni a számítógépgyártók, a Windows RT-s termékekből nem sikerült annyit eladni, mint amennyire előzetesen számítani lehetett. Ez a lépés azt jelenti, hogy a jövőben aligha jelennek majd meg Windows RT-s tábla PC-k és más készülékek. A Windows Blue megjelenésével a két jelenlegi Windows-verzió gyakorlatilag összeolvadhat.

Az IT-lap szerint a lépés hátterében az állhat, hogy a Windows 8, illetve a Windows RT nevek megtévesztették a fogyasztókat, akik nem igazán tudtak különbséget tenni a két kiadás között. Sokan például azt hitték, hogy a Windows RT-n is futtatható az összes x86-os alkalmazás. Komoly problémát jelentett az is, hogy meglehetősen kevés a Windows RT-kompatibilis program és számos esetben gondok merültek fel a nyomtatók támogatása kapcsán. A Blue várhatóan a vállalat fejlesztői fórumán, San Franciscoban fog bemutatkozni június 26-án.

A gyártók közül elsőként az Acer jelezte, hogy jegeli a Windows RT-s táblaterveit, majd a Samsung közölte, hogy nem dob piacra az USA-ban ilyen készülékeket. A Dell 2012 decemberében a Windows RT név ellen foglalt állást, mivel felismerte, hogy a hagyományos Windows-szoftvereket futtatni nem képes rendszer elnevezése bosszúságot fog okozni a vásárlóknak. Nemrég az Nvidia bírálta az operációs rendszert, de a Microsoft megvédte a termékét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások