Működő fegyver 3D-s nyomtatóval

Működő fegyver 3D-s nyomtatóval

2013. május 7. 05:07, Kedd
Működik a világ első háromdimenziós nyomtatással megalkotott lőfegyvere. A technológiát hol máshol alkalmaznák ilyen célokra, mint az Egyesült Államokban, a tervrajzokat pedig online hozzáférhetővé tennék.

A Defense Distributed (DD) elnevezésű csoport, a fegyver megalkotója egy éven át dolgozott a nyomtatható lőfegyveren, amit múlt hét szombatján sikeresen ki is próbáltak a Texas állambeli Austin egyik lőterén. A fegyverellenes szervezetek élesen kritizálják a csoport tevékenységét, míg az Europol, az Európai Unió rendőri hivatala folyamatosan figyeli a tevékenységüket. "Az idő múlásával ez a technológia egyre inkább felhasználóbaráttá és költséghatékonnyá válik" - nyilatkozott az Europol kiber-bűnüldözési központja részéről Victoria Baines.

A DD-t a Texas Egyetem 25 éves joghallgatója, Cody Wilson vezeti, aki szerint sokan nem számítottak a megvalósításra. A 3D-s nyomtatást a gyártás jövőjeként értékelik. A technológia rétegről rétegre viszi fel az anyagot - általában műanyagot - összetett szilárd tárgyakat alkotva. Elvileg, ahogy a nyomtatók egyre olcsóbbá válnak, a vásárlók ahelyett, hogy a boltokban vásárolnák meg az adott terméket, csak letöltik a kívánt tárgy tervrajzát és otthon kinyomtatják. Azonban, ahogy az az új technológiáknál lenni szokott, az előnyök mellett akadnak kockázatok is.

A 3D-s nyomtatóval készült lőfegyvert jelenleg 8.000 amerikai dollárért kínálják az eBay-en. A fegyvert különböző nyomtatott alkatrészekből rakták össze, az elemek akrilnitril-butadién-sztirol (ABS) műanyagból készültek, csupán az ütőszeg fém. Wilson, aki önmagát kriptoanarchistaként jellemzi, közzé akarja tenni a fegyver tervrajzát, hogy ezáltal bárki nyomtathasson magának egy ilyen szerkezetet. "Igény van a fegyverekre. Világszerte vannak államok, melyek azt mondják, hogy nem birtokolhatsz lőfegyvert - ez többé nem igaz" - nyilatkozott a BBC-nek. "Egy olyan világot látok, ahol a technológia lehetővé teszi, hogy azt birtokolj, amit csak akarsz. Ez innentől már nem a politikai szereplőkön múlik"

Arra a kérdésre, miszerint érez-e bármilyen felelősséget azokért, akiknek a kezébe kerülhet a fegyver, így válaszolt: "Elismerem, hogy az eszköz alkalmazható más emberek bántalmazására - ez egy ilyen eszköz - egy fegyver. Azonban nem látom okát, hogy ne így cselekedjünk, vagy okot arra, hogy ne tegyük közzé"

Némi kitérőként jegyezzük meg, egy kriptoanarchiában az államot nem csak ideiglenesen semmisítik meg, hanem véglegesen betiltják és feleslegessé teszik. Egy ilyen közösségben nem lehet erőszakkal fenyegetőzni; maga az erőszak is ellehetetlenül, mivel a résztvevőit nem lehet valós nevekhez vagy fizikai helyszínekhez kötni.


Visszatérve a nyomtatott fegyverhez, Wilson rendelkezik gyártói és értékesítői engedéllyel, amit az Egyesült Államok Alkohol, Dohány, Lőfegyver és Robbanóanyag Hivatalától (ATF) kapott, a nyomtatott fegyver ugyanis, amíg nem sérti meg a Nemzeti Lőfegyver Törvényt, vagyis nem minősül például automata fegyvernek, legális az Egyesült Államokban. "Az Államokban egy magánszemély gyárthat lőfegyvert saját használatra. Ha üzletszerűen, értékesítési céllal kezd foglalkozni a gyártással, akkor engedélyt kell kérnie" - magyarázta az ATF részéről Donna Sellers.

Eközben az utóbbi idők tragédiái fényében egyre többen kampányolnak az amerikai törvények szigorításáért, Steve Israel képviselő pedig a minap a nyomatott fegyverek betiltása mellett szólalt fel. A kiberbűnözők eddig is alkalmazták a 3D-s nyomtatást, igaz többnyire kártyaolvasók előállításához, amiket a bank automatákban helyeznek el. "A technológia gyorsabban fejlődik, mint gondoltuk. Reméljük, ha egy lépéssel a műszaki fejlesztések elé tudunk kerülni, akkor egy lépéssel a bűnözőket is megelőzzük" - összegzett Baines.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások