2014-től új CPU-gyártóra támaszkodik az Apple

2014-től új CPU-gyártóra támaszkodik az Apple

2013. július 1. 23:30, Hétfő
Jövőre véget érhet az Apple és a Samsung együttműködése az iPhone és az iPad készülékek esetében. A dél-koreai konszern helyett a TSMC szállíthatja a processzorokat.

A The Wall Street Journal arról írt, hogy az Apple szerződést kötött a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) képviselőivel. Ez az információ a tajvani gyártó egyik menedzserétől származik. Kiszivárgott: a TSMC 2014-től 20 nanométeres gyártási eljárással készít CPU-kat az Apple számára. Az új chipek jóval kevesebbet fognak fogyasztani, mint a Samsung 32 nanométeres gyártási eljárással készülő termékei, amelyek az A5 és az A6 processzorok alapjául szolgáltak.

A TSMC menedzsere közölte azt is, hogy az Apple vezetőivel való egyeztetések már 2010-ben elkezdődtek. A CPU-k sorozatgyártása azért indul csak jövőre, mert az eddig készített chipek minősége nem felelt meg az Apple által támasztott magas követelményeknek. Amennyiben valóban megtörténik a partnerváltás, akkor ez az Apple életében jelentős mérföldkő lehet.

Az már 2011 szeptemberében ismertté vált, hogy a TSMC készíti a jövőben az Apple készülékek processzorait, a két cég ugyanis együttműködési megállapodást írt alá. Az 1987-ben alapított TSMC a világ legnagyobb független félvezető-gyártója. A vállalat már 2011 júniusában a következő generációs A6 chipek tesztelni kezdte. Tavaly októberben még biztosabbá vált, hogy az Apple chipgyártót vált, majd idén áprilisban a Samsung egyik helyi partnerének vezetője is megerősítette: a kaliforniai társaság szakít a Samsunggal. A dél-koreai konszern mellett a Foxconn is kikerülhetaz Apple beszállítói rendszeréből. Ugyanakkor jelzés értékű volt, hogy a TSMC tavaly augusztusban elutasította mind az Apple, mind a Qualcomm exkluzív, több mint 1 milliárd dolláros chipgyártási megállapodás-tervezetét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások