Németországban szabad utat kaphat a Bitcoin

Németországban szabad utat kaphat a Bitcoin

2013. augusztus 21. 17:29, Szerda
A német szövetségi pénzügyminisztérium döntése alapvetően befolyásolhatja a virtuális pénz jövőjét. Az európai uniós államban a Bitcoin hivatalosan is elismert fizetőeszköz, olyan úgynevezett "magán pénz" lett, ami nemzetközi viszonylatban felhasználható.

A szaktárca döntése azt jelzi, hogy a Bitcoint jogi és adózási szempontból is elfogadták, mint fizetőeszközt - ez derült ki abból a dokumentumból, amit Frank Schäffler, az FDP egyik képviselője nyújtott be a pénzügyminisztériumhoz. A szaktárca már korábban is foglalkozott a Bitcoin ügyével, akkor arról született döntés, hogy a Bitcoin árfolyamnyeresége egy év után adómentes. Amennyiben valaki egy esztendővel ezelőtt 100 Bitcoin-érmével rendelkezett, akkor ezért körülbelül 1000 dollárt kellett fizetnie. Áprilisban viszont ugyanez a mennyiség már több mint 26 000 dollárba került. Ekkora összeg után 6500 dollár adót kellett fizetni, de, ha valaki most jut 100 Bitcoin-érméhez, akkor nem kell utána adót fizetnie.

A Finanzinstrumente nevű lapban a Bitcoint ugyanakkor már a devizákkal együtt emlegetik és a Bafin nevű pénzügyi felügyelet szintén foglalkozik a virtuális pénzzel. Mindez azt jelzi, hogy a fizetőeszköz révbe érhet. Schäffler szerint a pénzügyminisztérium álláspontja azt bizonyítja, hogy felismerték a Bitcoin jelentőségét, ezért a német kormány szabályozni akarja ezt a területet.

Júniusban a Bitcoin Alapítvány összetűzésbe keveredett a kaliforniai pénzügyi felügyelettel, amely azzal vádolta meg, hogy a szükséges engedélyek nélkül teljesített és teljesít a mai napig pénzügyi tranzakciókat. Az ügyletekben szerepet játszó személyek és szervezetek komoly pénzbüntetést kaphatnak. Egy héttel ezelőtt pedig arról írtunk, hogy egyre komolyabban veszi a virtuális pénzt az amerikai kormány. A New York-i pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő hivatal több mint 20 olyan cégtől kérte azon üzleti adataik kiadását, amelyek kapcsolatba hozhatók a Bitcoin-rendszerrel. Egy magyar szakértő, Blummer Tamás szerint ezek már csak utóvédharcok, hiszen a szellem, a decentralizált technológia már kiszabadult a palackból, és a pénzügyi rendszer újrafelosztását ki kellene használnia Magyarországnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások