iOS 6 - vasúti órát "kölcsönzött" az Apple

iOS 6 - vasúti órát "kölcsönzött" az Apple

2012. szeptember 24. 14:28, Hétfő
A kaliforniai konszern nemrég mutatta be mobil operációs rendszere legújabb verzióját. A dolognak van egy szépséghibája: az iOS 6-ban lévő órát "kölcsönvette" a társaság.

Az iOS 6-ban lévő órás alkalmazás, amely hagyományos és ébresztőóraként egyaránt használható, gyakorlatilag teljesen ugyanúgy néz ki, mint a Svájci Szövetségi Vasúttársaság (SBB) pályaudvarain használt óra. Még a piros színű másodpercmutató is egyezik. Az SBB jól fogadta a hírt, ugyanakkor a cég vezetői annak egyáltalán nem örültek, hogy az Apple nem tájékoztatta őket a lépésről. "Megpróbálunk a vállalattal kapcsolatba lépni azért, hogy az engedély nélküli felhasználást mind jogi, mind pénzügyi szempontból megvizsgáljuk" - jelentette ki Reto Kormann, az SBB szóvivője. Az órát 1944-ben Hans Hilfiker tervezte és az összes tulajdon- és egyéb jog az SBB birtokában van. Ezt később Christian Ginsig, a vasúttársaság másik szóvivője is megerősítette. A Hilfiker által megálmodott tervek alapján készültek el az európai pályaudvarok órái.

Kormann közölte: büszkék arra, hogy az Apple ezt az órát választotta az új iOS 6-ban lévő alkalmazás ikonjául. A gond csak az, hogy Thomas Feger zugi fejlesztő - az SBB engedélyével - már 2009-ben elkészítette a Swiss Railway Clock nevű iPhone- és iPad-programot, ami szintén hamar népszerű lett. A szakember "szemtelennek" nevezte az Apple lépését. Az amerikai társaság köteles lett volna feltüntetni az eredeti tulajdonosra vonatkozó hivatkozásokat és információkat, ezt azonban nem tette meg. Feger eddig nem tudott kapcsolatba lépni a céggel, így nem tudta tisztázni az ügyet.
Az SBB licencével rendelkező és az órák globális értékesítésével foglalkozó Modaine Group most jogi lépéseket tervez az Apple ellen. André Bernheim, a Modaine Group vezetője hangsúlyozta: "Minden fél számára az lenne a legjobb megoldás, ha sikerülne közösen dűlőre jutnunk és nem a jogi utat választanánk." A tengerentúli cég választhat: vagy licencdíjat fizet, ami nyilván nem kis összeg lesz, vagy jogi eljárás indul ellene, amiből csak rosszul jöhet ki.

Az eset azért jelent problémát az Apple számára, mert eddig ő ment perre a vélt vagy valós másolási ügyek miatt, most viszont ő kerülhet a vádlottak padjára. Azt persze érdekes lenne tudni, hogy egy olyan vállalat, amely hatalmas készpénzállománnyal rendelkezik és amely márciusban bejelentette, hogy 45 milliárd dollárt ad vissza a részvényeseinek, miért van rászorulva egy ilyen lépésre?

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban