Hát egyszerû nehéz kaját egyszerre semmiképpen! :D Szoktam viszont lecsót fõzni, mákos tésztát, paradicsom levest, fõzelékeket, de reggelente elég gyakori a rántotta. :P Este akár bundás kenyér, .... az is tojás..... xd
ja nem, félre ne érts, nem a hõmérséklete zavart, meg igazából én se lennék ily ortodox. de ha már megemlítetted - gondolom te se mindig rántottát eszel - te más esetekben miket dobsz össze? egyszerû nehéz kajákat?
Hát ilyen forróságban, mint ami most van senki nem kívánja annyira az ételt. A meleg elveszi az étvágyat, ilyenkor jobb zöldségeket, gyümölcsöket enni.
Akkor tedd be a hûtõbe. :) Vagy egyél mûlyhûtött kaját, ha neked az jobb. :) Vannak egész finom Instant kaják, csak nem biztos hogy olyan táplálóak mint egy szalonnás rántotta. :D Jó.... tudom... függõ vagyok... XD
egyébként kerki, a rántottával számomra csak annyi a baj hogy reggeli, délelötti kaja, a mostani hõségben én például nagyon nem kívánom, hívesben jobban esik
Részben egyetértek, de hogy 30 perc kellene egy rántottához, az egy picit túlzás szerintem: aprítással, vágással, felveréssel és sütéssel együtt max. 15 perc (bár ha 20 személynek sütöd, akkor reális a 30 p.)
Én inkább maradok a jólbevált tojásrántottánál, azt is igen gyors és egyszerû elkészíteni, nem kell hozzá más, csak tojás, szalonna, 30p szabad idõ, nameg giga mennyiségû hagyma.... :D Szerintem ennél tökéletesebb gyorskaja nem nagyon létezik.... vagy igen? ::P Cáfoljatok meg, ha tévednék, de szerintem legyõzhetetlen a tojásrántotta.... :D:D:D
Idõ és pénzigényes??? Nem ennek az ellenkezõjét akartad írni? Mert szerintem az ellenkezõje igaz. Én tegnap ezt a receptet csináltam meg: Kukoricás rakott tészta És ahogy a receptben is írja, Énis 1 óra alatt elkészültem vele, és nem került sokba se.
Üdv, én nagyon szeretem ezeket, apám mindig ezeket csinálta, érdemes sokat kiprobálni, mer idõ és pénzigényes. Kedvenc a songás Carbonara alpappal készitett tészta, csak tej kell hozzá, sonka meg tészta, denagyoon fiinom
Én eddig csak a bolognait próbáltam ezek közül. Ritkán szoktam ilyeneket csinálni, de lehet, hogy többet kéne próbálkoznom. Az biztos, hogy sok idõt lehet ilyenekkel megtakarítani.
Természetesen valódi gyümölccsel a legjobb, de ha nincs más jó a por leves is, de én az ilyenekbõl inkább alapokat szoktam venni meg készételeket, mivel fõzni/sütni nem igazán tudok ezért elég hasznos találmány :)
Hát készítettem már bolognait, milánóit, hagymás csirkét és tejszíneset (ezt mindet Maggis alapból), salátában pedig az ezersziget és a fokhagymás öntet a kedvenceim, ezeket talán a Kotányi készíti, de ebben nem vagyok teljesen biztos. Hirtelen ennyi jut eszembe, pedig próbáltam már másokat is, de talán ezek a legjobbak home made gyorskajaként...
Huhhh. Szerencsére nekem még ilyet nem sikerült összehozni. Kíváncsi lettem volna a végeredményre. Le kellett volna fényképezni:D Milyen szószokat próbáltál már?
Igen az a baj, hogy sokat kell szüttyögni az 'eredeti' gyümölcslevessel, bár én inkább favorizálom azt, mint a porból készültet. Viszont a különbözõ húsokhoz való szószokat, salátaönteteket, leveseket gyakran készítem porból, eddig még nem volt ok panaszra (kivéve mikor a csajom egyszer véletlenül levesnek fõzte meg a bolognai port, na az elég durván nézett ki, ki is öntöttük persze:D)
az anyukám szokott valódi gyümölcsbõr fõzni, de az majd 1 óráig tart és most én kezdõként a meleg konyhában nem fogok ott állni..:S meg míg kihül..:S ez viszont gyorsan kész van, bele egy kis gyümi és már ehetem is.
abszolút frissítõ is.. fél liter tej, plusz gyümölcsök..:) nyami! tojáskrémes saláta, szívesen ennék olyat is.. a salátákhoz sajnos szintén nem értek..:(
régen mindig én is csak majonézes salátákat csináltam de rájöttem, hogy van másmilyen is! Most nagyon szeretem a tojáskrémes salátát!
hogyne!Én ilyenkor frissítõként tekintek rá mint valami fagyi. Volt már olyan is,hogy egy 1 liter fagyit benyaltam egyszerre Jaszmin saláta recepteket már azért se néztem mert amihez van kedvem úgy csinálom. Ez az alap tejfölös,majonézes kis mustárral lévõ alapba teszek fûszereket és összeaprítom a salit és ez így össze. Vagy te tudsz valami mást is??
monkeymajom, és te próbáltad már ezt a barackosat? h sikerült? olvastam h fél liter tej kell hozzá, azt egyszerre te meg is eszed?:)
Hát persze, hogy eszem :) szeretem a tésztákat, húsokat sõt még a fõzelékeket is!A leveseket is szeretem csak nem a gyümilevest... néha megeszem, de annyira nem esik jól! És a salátákat is nagyon imádom! Próbáltál már a maggi receptek közül valamilyen saláta receptet? Ezeket tényleg egyszerû elkészíteni!
jaszmin te akkor mit szeretsz? se tej,se barack,se gyümölcs leves...eszel amúgy? :) Ezeket a poros gyümölcs leveseket csak nyáron szoktam enni. Mikor õõõrült nagy melegség van és kell valami finom frissítõ. Összekutyulom és szöpörtyülöm is befele
gondold el, almadarabokkal..:) ez már csak és kizárólag finom lehet. igen,igen, írják a hátoldalán is, h kézi habverõvel jól el kell keverni a port, állni hagyni 10 percig és utána megint elkeverni alaposan, h ne legyen csomós..:) hát, majd igyekszem.. fölfedezem a végén még a fõzés örömeit..:)
Ha szereted a tejet, akkor biztos fog ízleni, mondjuk annyira tényleg nem lehet elrontani! Szerintem csak arra kell figyelni, hogy ne csomósodjon össze a por, mert az úgy nem lesz valami finom! tényleg jól hangzik az a recept amit kinéztél! én annyira nem szeretem a barackot, de ezt megkóstolnám!
..:S hát, nem biztattál nagyon. néztem ezeket a porokat és annyi az egész , hogy hideg tejjel összekeverem és már jó is.. nem próbáltam, de remélem tényleg ennyire egyszerû az egész.. a Fahéjas Barackkrémlevest néztem, almadarabokkal, nagyon ínyencségnek hangzik én meg extra édes szájjú vagyok.. remélem be fog jönni ez is..:)
Én is büszke vagyok rád, én is szeretnék finomakat fõzni csak én túl lusta vagyok, hogy nekiálljak! Én nem nagyon szeretem a gyümölcslevest már, régen imádtam, de mostanában ettem olyat, ami rossz volt és így elment a kedvem tõle! Az volt a baj vele, hogy a szakács beletett egy fél citromot a levesbe és a héjtól olyan keserû lett az egész leves, hogy szinte ehetetlen volt! Meg igazán a tejért sem vagyok oda, és ha a tejnek a föle úszkál a levesen akkor már nem eszem meg! de próbáld ki, hogy milyen és csinálj gyümilevest!
sziasztok, sikerült végre csinálnom egy épkézláb kaját..:) nagyon büszke vagyok magamra és most annyira belelkesültem, h vettem további 3 maggi alapot is, h majd a héten elkészítem magamnak..
a sonkás tészta alapot csináltam meg, de a héten tervezem még: a hawaii csirkéset, a mézes mustárosat és a paprikás csirkés szószosat..:)
remélem finom lesz.
Gyümi levesekkel mennyire érdemes próbálkozni? azok milyenek?
hehe. biztos menni fog. hogyhogy nem szereted az olivát??? :-)) max ne égesd oda. ezen kívül lehetetlen elrontani
még jó, hogy az olivabogyó "ízlés szerint" megy rá, mert ki nem állhatom. Amúgy ezt még talán én is meg tudnám csinálni, persze max úgy, ha van otthon valaki, akit lehet riadóztatni, ha nem megy.
ennél valamivel bonyibbra számítottam anyu-féle bolognai, vagy üveges?
én anno csináltam a kollegiumban ilyet, amikor nem volt kedvem tésztát fõzni :) Otthonról hoztam kész bolognai szószt... rákentem egy toast kenyérre, ráreszeltem sajtot, majd be a sütõbe... és kész :) Finom :)
És azt a bolognai melegszendvicset láttátok? Egészen érdekes. Én még így sosem láttam. De kipróbálom a hétvégén.
Hát én biztos nem tudom elkészíteni, mivel a konyhában egy nagy NULLA vagyok:D:$ De max leadom a rendelést:)
hi! én ezt mindig hónap végén csinálom...:) olcsó, és állati laktató.. virslivel is ehetõ teljesen. egyszer nagy önbizalmamban megpróbáltam én magamtól összehozni a fûszereket, dehát nem ment, szal maradok az alapnál..
Akkor csak próbáld ki, mert megéri...
Te is otthon el tudod készíteni fél óra alatt, megveszel egy fûszeralapot...én a maggi mexikói chillis bab alapot szoktam, veszel hozzá bab konzerveket, darált húst, kukorica konzervet... más azt hiszem nem kell, de most nem vagyok benne biztos, majd keresek neten neked valamit, ahol le vannak írva a hozzávalók :)
Jól hangzik ez a mehikói chillis bab, sokat hallottam már róla, de enni még soha nem ettem... Biztos jó lehet.
Nekem a legjobban a Mexikói chillis bab alap jön be... nagyon finom az ízesítése szerintem, és gyorsan kevés alapanyaggal elkészíthetõ!!
Persze ! Megveszed az alapot,és ott leírja a tasakon hogy mibõl mennyit kell venni.Még azt is hogy kell elkészíteni.
hát ez tény.. elõször még jókat lehet bénázni a szakácskönyv ellenére is, fõleg az idõzítéssel.. én jártam már úgy, hogy csináltam sorban amiket írt, és vannak ilyen mondatok, hogy "keverd össze a tejfölös-majonézes-akármivel" de elõtte nem írta, hogy azt is meg kell már csinálni, és a végére ott volt kb 6-7 edény már a konyhapulton... másodszorra ezeket már tudja az ember..
jaj most nézem, a husis palacsintára gondoltam, de a brassoit írtam nem, nyugi, a brassoit nálunk is krumplival eszik, nem palacsintával
mézes mustáros. nyami, az finom lehet..:):) és h kell ezeket az alapokat elkészíteni? egyszerûek? mit kell hozzá venni? gondolom vmi húst is. nem?
hát a szakácskönyvekkel nincs semmi baj. Csupán annyi,hogy mindenki máshogy magyarázná el azt amit csinál és persze mindenki máshogyan fogja fel. Csak ennyi a gond...amúgy minden rendben van vele :) Az alapokat én is szoktam venni....és bevallom néha nem arra teszem,mint amire az való hanem arra ami van :D de nagyon finomakat csinálok így is :P
óó a brassói az nagyon fincsi, bár nem is gondolná az ember, de elég babrás, mire kisütögeted a palacsintákat, megcsinálod a pörköltet, összehajtogatod, bekenegeted a tejfölös szafttal... mindig csodálom anyut hogy hogy van idegrendszere nekiállni.... de örülök hogy nekiáll :) AbaEdus: ahol a zacskós levesek is vannak a boltban, ott van, általában rengeteg fajta, pl. milánói, bolognai alap, chilis bab alap, de vannak érdekesebbek is, mézes mustáros ilyenek.. én általában olyat veszek, amit nem sikerült igazán fincsire kikeverni saját magamtól.. mert lehet venni sima paprikás csirke alapot is, de az azért kicsit durva...
szóval ezek gyorsak, egyszerûek és finomak (legalábbis ilyeneket keresel ha jól emléxem), de ha van idõd akkor szerintem próbálkozz az alapok nélkül is, és szépen lassan rá fogsz érezni a dolgokra. viszont ezekkel tuti lesz sikerélményed...
Lehet, hogy finomak. Nem szoktam használni ilyeneket.
Én szégyen-nem szégyen szoktam ilyen tasakos, zacskós kajákat készíteni. Mondjuk fõleg a különbözõ tészta vagy hús alapokat használom azokkal elég praktikusan és gyorsan tudok néha összedobni valamit. Sokan mondják hogy nem a legegészségesebbek de hamar megvan és finom is szóval részemrõl tökéletes megoldás. :)
A szakácskönyvek segíthetnek fõzni tanulni, bár tapasztalataim alapján sok kaja egyszerûbben is elkészíthetõ, mint le van írva. Nyugi, senki nem tanulta az anyukája hasában.
végülis a zacskós leves is tasakos kaja, bár ahhoz nem kell tudomány elkészíteni! Mondjuk én ismerek olyat aki a rizst is úgy fõzi meg, hogy elõször elolvassa a dobozon található leírást, nehogy elrontsa! :D
hm, nem nagyon csináltam még ilyen tasakos kajákat, max zacskós levest. nem tudom az tasakosnak minõsül e. inkább vmi húsos kaját szeretnék, fõételszerûséget.
milu00, milyen porok ezek? elsõsorban a csirkét szeretem, meg a pulykát, a disznót annyira nem.
Sok egyszerû, gyorsan elkészíthetõ kaja van és finom is. Egy fõre meg fõleg kihozható 1000-nél kevesebbõl.
hát figyi, ha már tudsz rántott husit csinálni, akkor nem vagy reménytelen :D szerintem... mondjuk az nem egy túl gyors kaja... én csináltam egyszer olyat, hogy vettem egy maggi zacskós levest, felfõztem, és ezzel a vízzel csináltam egy adag rizst. nem is kellett hozzá más, igazából a rizottót csinálják így. most persze megkérdezheted, hogy miért nem simán vegetával csináltam, szoktam úgy is, de ez egy kicsit extrább volt.. szóval ez kb 30 percet vesz igénybe :) de ebben nincs hús... ha szereted a csirkét, akkor pl. ezekkel a porokkal elég jól fel tudod dobni, csak meg kell sütni a húst, vízben kikeverni a szmötyit, ráönteni, és sütni vele egy pár percig.. ezek fincsik, néha csinálok ilyet. de mondjuk disznóhoz szerintem nem jók, csak szárnyasokhoz..
és olyat még nem próbáltál, hogy olyan tasakos kaját veszel amit csak ki kell fõzni vízben, vagyis addig forralod a vizet míg az el nem párolog és máris készen van a hamid? ezek ilyen tésztás dolgok, én nagyon szeretem õket! nem drága és tényleg nagyon hamar készen van!
persze, lesz még lehetõség, de olyan jó lenne, ha 1 óra alatt mondjuk össze tudnék ütni magamnak 1000-1500Ft-ból olyan kaját, ami elég ebédre és vacsira is és még finom is. a jelenlegi helyzet az, h vmelyik pláza kajáldáiban hagyok hetente kb 10 e Ft-ot. szeretnék ennek véget vetni! még ha a kollégium nem is a legideálisabb hely a fõzésre, mégis elõbb utóbb jó lenne megtanulni fõzni és bizony spórolni is.
ez teljesen érthetõ, hogy ilyen körülmények között nincs az embernek kedve fõzni, fõleg nem egy fiatal lánynak! meg különben is lesz még az életben elég lehetõségünk fõzni, nem igaz? ha családja van az embernek akikrõl gondoskodnia kell, akkor biztos, hogy többet fogjuk majd a fakanalat!
hát a koliban nem is az idõvel van a baj, legalábbis anno az én kolimban egyszerûen olyan undorító volt a konyha hogy alig volt kedve az embernek belépni.. szerencsére másik szinten meg kifejezetten tûrhetõ volt, ott egész sokszor kutyultam dolgokat.. na meg nálunk biztonsági okokból 20 percenként automatikusan lekapcsolt a tûzhely, hogy pl ha vki részegen nekiáll kaját csinálni és ott hagyja, akkor ne legyen baj.. szal voltak zavaró körülmények..
sehol nincs idõ szöszmötölni a konyhában! én nem lakom koliban és nekem otthon sincs idõm fõzni, mert ezer a dolog még mellette! meg nem is nagyon szeretek fõzni, látom mikor anyum elkezdi és egy csomó edényt bepiszkol, áll a kupi a konyhában, itt egy tál ott egy tál...katasztrófa!
hát, rántotta, palacsinta, tükörtojás, rántott husi, kb ennyiben ki is merült a tudományom..:S tudom, ne legyek rá túl büszke, nem is vagyok..:( szeretnék ezen lassan de biztosan változtatni. ráadásul koliban is lakok, ott azért nincs idõ nagyon szöszmöszölni a konyhában..
hi! a tejbegríz nem olyan egyszerû ám, nálunk ahhoz spéci edény van, ami duplafalú, és vizet kell belet önteni fõzés elõtt, hogy ne égjen le a tej, sima edényben kb neki sem kell állni szerintem.. mennyire vagy kezdõ fõzõcskében? mi volt eddig a legbonyibb kaja, amit megcsináltál, csak hogy tudjam, milyen receptet írhatok le..:) (nyugi, én is csak pár hónapja fõzök sokszor, úgyhogy nem foglak hülyének nézni )
a gasztro blogokat ezért szeretem. rendszerint levan fényképezve a végeredmény, jobb esetben még a készítés fázisairól is tesznek föl képeket. a legtöbb esetben elérhetõ alapanyagokkal dolgoznak. ha lenne mégis vmi különlegesség a hozzávalók között, jelzik a beszerzési forrást.
köszönöm, ez nagyon jól hangzik. a húsos tészta jó lesz, amúgy is inkább kaják terén a húsokat kedvelem, a desszert viszont legyen annál édesebb..:):) várom a tanácsokat tõled, vagy bárkitõl..:)
Tejbegrízt sem tud mindenki csinálni, mert az én húgom pl mindig odaégeti az egészet! :D kicsit béna szegényke! és nem olyan könnyû interneten sem jó recepteket találni, mert vagy olyan kell bele amit alig lehet kapni egy-két üzletben vagy pedig nincs érthetõen leírva, hogy hogyan kell megcsinálni! Én azt szeretem, ha tényleg minden egyes rész lépésrõl lépésre le van írva, és úgy tudom, hogy biztos nem fogok elrontani semmit! AbaEdus segítek neked egy jó kis receptet keresni! Mondjuk valami húsos tésztás valamit! Mit szólsz ehhez? Olyat keresek, amit te is meg én is meg tudunk fõzni :D
van szakácskönyvem kezdõknek is, mégsem éreztem elég lelkierõt magamban ahhoz h nekivágjak..:S gondoltam h majd a sok lelkes kis kukta belém is energiát csepegtet..
megnéztem az oldalt, köszönöm!! az a fekete ribizlis pite a fõoldalon.. nyami.. levett a lábamról!!! átalakultam Bull masztiff kutyává..:)
a gasztro.miner.hu-n rengeteg jó receptes blog van, nézd meg, hátha eltudsz lesni onnan egy-két szimpatikus ötletet. vannak ott kezdõk és haladók egyaránt.
huuh, karácsony is jó rég volt. olyan durva, csak nézek itt, h tényleg vannak olyan emberek akik így tudnak fõzni??? kiábrándító, nekem sajnos a legegyszerûbb dolgok se nagyon mennek.. elsõsorban azért jöttem ide. egyszerû receptekre vadászok! olyan ételekre, amit én is el tudok készíteni bármikor, vagyis gyors és egyszerû.
hát így kellemes, hogy valaki elkészíti:D Itt csak leírva látod, megközdeni már neked kell vele:D:D:D
Ez egyenlõre nekem elég bonyolultnak tûnik:) De ha valaki elkészíti nekem,akkor nagyon szivesen megkóstolom:D
Na figyu! Ez egy olyan recept,amit 3 okosságból szedett össze egy szakács barátom,úgy,hogy legalább passzoljon egymáshoz!:) A 10 dkg mazsolát 2dl édes vörösborban beáztatod.A kacsát,miután megmostad(kívül-belül),sóval,borssal bedörzsölöd,majd a tepsibe rakj,karikára vágott hagymát,erre jön a kacsa,és egy dl édes vörösbor,csipet kakukkfû,3-4 gerezd fokhagyma zúzva,egy narancs leve.Lefedve kb.1.5 óra(közepes lángon,160 celsius fokon).Mikor megsült,akkor a kacsát vedd ki,és fennmaradó lébe a beáztatott mazsola.Külön tálkába a fõzõtejszínt keverj el keményítõvel,szójaszósszal,reszelt gyömbérrel.Ezzel sûrítve lesz.Adj hozzá darabolt narancsot,de most már ne fõzd,csak kavargasd!Ha gondolod,mandulát is piríthatsz a tetejére. párolt rizst gondoltam hozzá,úgy,hogy a tányérra kis gömböket halmozol,mellé teszed a feldarabolt kacsát,és leöntöd ezzel a raguval.
Ez is elég jól hangzik nem? De van még pár titkos receptem ami nem ennyire bonyolult:D