Nagy valószínűséggel "rezes törésben" szenved a pálinkád. Én is jártam régen így, aztán vettem egy kationcserélő gyantás szűrőt itt: http://palinkafozoarak.hu/ és azóta nincs ezzel bajom. Ha gondolod próbáld ki.
Üdv. A www.armeti.boltaneten.hu -n kapcsolatba léphetsz az ott található telefonszámon. Minden információt ingyen elárulnak a pálinkafőzéssel kapcsolatban. Nagyon készségesek.
Hy! Az mitől lehet, hogy 8 liter pálinka kék színű? Rézeleje-ről már olvastam, hogy kijön az a kis kékség és a metil tartalma miatt ki kell dobni, de ez viszont az első csepptől az utolsóig kék volt, amiről még azt olvastam hogyha az alkohol megmarja az oxidálódott réz csövet az acetaldehidet szabadít fel ami mérgező, de hivatalosan ezen folyamat alatt a réz oxidnak teljesen le kellett volna tisztelni. Tehát most nem tudom hogy az a kék lötty iható-e. A rézeleje tulajdonképpen csak a metil miatt mérgező vagy a réz miatt is, mert sok helyen olvastam, hogy a kékes anyagot ujratisztázzák egy kipucolt rendszeren, elveszti a színét és iható, ugyanakkor beszéltem egy rendőrrel aki a mérgekre specializálódott és azt mondja, hogy az a réz ami belekerült azt semmilyen módon nem lehet eltávolítani max a színét de az még így is erősen mérgező (vakság, halál) de ez a metilre illik igazán. Mert beszéltem kisüsti főzőkkel, mutattam a kék löttyöt, annyit mondtak rá, hogy ágyazzam be, az elveszi a színét. Most mit csináljak?
Egy év az nagyon sok,talán ha teljesen légmentesen tároltad és tartósítva mint egy bort azt mondom még hogy TALÁN meglehetne próbálni kifőzni.Tapasztalat sajnos mutatja(nem saját cefrénél) fél éves cefrében már alig van alkohol és az ecet is érdekes nyálkás micsodákat hoz létre a cefrében,arról nem is beszélve hogy ízre nagyon savanyú lesz.Ez szabály hogy minél előbb ki kell főzni! Hozzám hoznának 1 éves cefrét Én tovább is küldeném az embert :) Ha úgy látod hogy sok ideig fog állni akkor nézz utána hogyan készítik a gyümölcsborokat,csinálj belőle bort,tartósítsd és úgy eltudod tenni hosszabb távra amíg ki nem lesz főzve(viszont akkor műanyagban már nem tárolhatod)
hát ezt a penészes vackot elég necces kifőzetni ez olyan mintha penészes kenyeret ennél
Hy! A fehéret le kell szedni és minél előbb főzni! Ami a kisebb adagok lefőzését illeti,lehet olyas valakivel kéne főzetni akinek otthon van kis 20-30literes főzője.Általában felesben szokták ezt kifőzni mindenhol ha van rá ismerős akinek van főzője.Vagy venni kell egy főzőt vagy csinálni.
Helló Mindenkinek! Lenne egykét apró kérdésem! :) Szőlő,körte és almapálinkánál a magot hagyhatom a cefrében főzéskor? Red ethanol(sör és gyümölcsélesztő) ,gyümölcsre is ugyan olyan jó és tényleg 20fokig erjeszti ki az alkoholt?Szóval ezt a fajta élesztőt érdemes bármilyen cefrénél használni? Válaszokat előre köszönöm! :) Minden jót !
Brueni kérdésére válaszolva ajánlanék egy cikket arról, hogy miért is kell kimagozni a csonthéjas gyümölcsöket! Már elég régen kérdezte, de hátha másnak is hasznos lehet ez a cikk. Bureni kérdése: ki kell e magozni a szilvát-ringlót, milyen hatása van, ha benne marad? érezni e ízbeli különbséget? Cikk: Magozzunk rendesen, ha jó pálinkát szeretnénk"
Szia Dobronski! Nem akarom összekeverni senkijével, mert ezt tudom mibõl, hogy an készült, azt meg nem! Maximum az enyémeket öntöm össze és akkor lesz vegyes... Egyébként 50-100 l közötti mennyiségem van tiszta körtébõl, almából és szõlõbõl. Jól értettem a válaszodat? Böszörményben kifõznek ennyit is?
Szia!
Ha már kiforrt nem érdemes még nyitogatni sem! Zárd le légmentesen, mert az alkohol elpárolog! Vidd el olyan fõzdébe ahol összeöntik a többivel (nagyon nem ajánlatos, általában az emberek nagy részének rossz cefréje van, még a szomszéd bácsit is beledobják palatetõstül). Ha mégis érdekel ilyen, Hajdúböszörményben ilyen van.
Cikis ebben még az is, hogy jóval drágábban is mérik (legalább egy ezressel) a literét, mint; Tavaly. Zömében pedig még "Kozmás" ízûbb is; ergó: PéBé-vel, a kelleténél egy kissé gyorsabban kutyulják le (azaz, inkább sütik, mintsem) fõzik (-zik-zik-zik) is ezt ki!
Az a fehér rész nem vészes szerintem, bár majd jön egy okosabb, nem rég cefrézek + 17 vagyok szóval... a 70l meg nagyon kevés, környékünkön 2 lehetõség van: cefrét kifõzetsz 250literes vagy 400literes üstben, vagy bedobod közösbe akár az 50liter cefrét, de ilyenkor nem a sajátodat kapod vissza nyílván...
Tisztelt pálinka kedvelõk, hozzáértõk! Harmadik éve fõzetek saját gyümölcsbõl pálinkát, és lenne pár kérdésem, tõlem szakavatottabbakhoz! - Lett kb 250 l cefrém szilvából, ez úgy 3 hordónyi, kettõnek a tetején fehér valami -talán penész- van. Ez káros, vagy természetes? A gyümölcsök egészségesek, mosottak voltak. Valamint a szilvamag a fõzéskor fejti ki káros hatását, vagy már a kiforrása közben is károsít? - A másik kérdésem pedig az, hogy pálinkafõzõk vállalnak kis (50-60-70 l) mennyiséget is kifõzni? Ha nem, hol találhatok olyat, aki elkészíti a pálinkámat például az úgy 70 l-nyi körtémbõl is? Köszönöm elõre, üdv mindenkinek!
7-én fõzetem az egy éves cefrémet... nem baj, hogy nem friss?
"Antocianinok Növényi színanyagok. A kék és piros szõlõk színanyagait soroljuk ebbe a színanyag csoportba. Egy-egy szõlõfajta az antocianinokat keverve tartalmazza. Lehetnek kék, ibolya és vörös színûek." "Az antociánok (E163) egy vízoldékony színanyagcsoport. Színüket a pH-tól függõen változtatják, a pirostól kezdve a kékig."
Sikerült egy érdekes dolgot kihoznom... Volt öregecske pálinkám, "demizsonban" tárolva. Csak annyira régi, hogy gyakorlatilag nem volt pálinka illata. Vegyes, ha ez bmit számítana. Nos, fogtam egy volt vörösboros kannát, 5 liter, gondoltam ebbe fér,plusz fér mellé méz is... Kimostam a kannát, a vbortól, persze nem lehet 100%-osra, de igyekeztem. Beletöltöttem a pálinkát, és kicsit zöldes színe lett. Gondoltam csalóka az edény miatt... Adtam neki mézet, összeráztam, irdatlanul. Ezután érkezett a meglepetés: olyan zöld lett a cucc, mint vmi mosogatószer. Illatra semmi kirívó, ízre enyhén mézes, elég pálinkás. A kérdés, hogy a vbor maradéka miatt lett ilyen színû vagy mitõl?
Végre megjelent és bemutatótermünkben (Budapest, VIII. kerület, Asztalos Sándor u. 9-12) kapható, valamint a weboldalon (www.palinkaust.hu) keresztül utánvéttel is megvásárolható könyvünk, melynek címe: A tradicionális lepárlás mûvészete - pálinkafõzés, lepárlás, illóolajok és további témák... Ez a 146 oldalas könyv szemléletes módon mutatja be, hogyan lehet egyszerû eszközökkel pálinkát, snapszot, semleges ízû alkoholt és egyéb alkoholféléket, valamint illóolajokat desztillálni.
Készítsen Ön is pálinkát, tanulja meg, hogyan mûködnek a pálinkafõzõ és lepárló berendezések, miként lehet cefrét készíteni, és milyen lépések vezetnek egy finom saját párlat élvezetéig. Minden bizonnyal e könyv áttanulmányozását követõen önmaga is el tudja majd készíteni kedvenc italát, valamint mivel az illóolajok lepárlását is ismertetjük, játszva saját likõröket, parfümöket vagy gyógyító szereket is készíthet majd. Ez a könyv minden olyan témával foglalkozik, mely a hagyományos desztillálással kapcsolatos, beleértve az üzemanyagokat, az alkímia gyógyító szereit és az egyszerû desztillált vizet is.
A lepárlás egy mûvészet, ezért így is kell nekifogni. A történelmi áttekintés mellett a lepárló vagy pálinkafõzõ kiválasztásával kapcsolatos javaslatokat és az utóbbi ezer évben összegyûlt gyakorlati tapasztalatokat is ismertetjük. Az összefüggések megfelelõ megértésével hamarosan Ön is a lepárlás mesterének mondhatja magát.
Ez az ideális könyv azoknak, akik rendelkeznek már lepárlóval vagy pálinkafõzõvel - és azoknak is, akik most szeretnének egyre szert tenni.
A könyvben részletesen és érthetõ módon kerülnek ismertetésre a következõ témák:
* a lepárlás történelme * a lepárló berendezések mûködése * lepárló típusok * a pálinkafõzõ tisztítása, tömítése * cefre készítés * alkohol lepárlás elméleti alapjai * egyszeres és kétszeres lepárlás * lepárlási hibák * kihozatal * tárolás, alkoholtartalom beállítása * különbözõ alkoholfajták és elõállítási módjuk (pálinka, arrak, whisky, konyak, gin, grappa, rum, vodka, stb.) * néhány tipp a macskajaj elkerüléséhez * illóolajok kinyerése * általános tudnivalók a gyógynövények, illóolajok és aroma olajok világából * gõzdesztilláció * parfüm * hideg eljárás (maceráció) * alkímia alapjai * teljes növényi elixír készítése * üzemanyagok desztillálása
"Köszönöm mindenkinek, akik ebben a Nagy Melóban részt vettek! S persze a továbbiakban minden Kedves Barátomnak, aki megnézi,megosztja és tetszikeli a youtubon is! Szükségünk van rá!
Most igazán örülök... és zeneileg nagyon boldog vagyok!
Fogadjátok szeretettel: Posztobányi László "
Sziasztok ismét van egy 40 literes billenthetõ dupla falú pálinkafõzõ jó áron..,http://www.expressz.hu/searchResults.do?s_=1&so_ns_rid=1&s_qu_contents=p%C3%A1linkaf%C5%91z%C5%91&x=categories%3A1&x=regions%3A1 [email protected]
szisztok. Egy kis segítségre lenne szükségem. Almából készítek cefrét. Mikor kell bele tenni a fajta élesztõt? Pektinbontót is kell bele tenni? HA igen azt mikor?
Mikor a legalkalmasabb a cefre a fõzésre? Már amikor leveszem a hordóról a fedelet, alkohol szag csap meg, és félek hogy veszít az alkohol tartalmából... :/
Na megkóstoltam ma este a februárba kifõzetett törköly pálinkámat :) Hát mit ne mondjak .. ütõs ugyanakkor ízletes pálinka lett ;)
A tudáshiány megszüntetése érdekében állandóan web oldalunk (www.palinkaust.hu) bõvítésén és új könyveken dolgozunk. Elkészítettük a több országban már évek óta nagy sikerû, szakmailag elismert könyvünk, "A tradicionális lepárlás mûvészete"-nek magyar nyelvû változatát, mely a részletes történelmi áttekintés és az egyes lepárló alaptípusok ismertetése mellett többek között a cefrézés lépéseivel, az otthoni pálinkafõzés részletes leírásával és egyéb alkoholfélék elkészítésével, valamint az illóolajok kinyerésével is foglalkozik.
Sziasztok! Eladó 11 üveg, 1 literes, 96%-os Badel márkájú alkohol. Üvege 3000Ft. Érdeklõdni ezen a mail címen lehet: [email protected]
Sziasztok! Német, teljesen vörösrézbõl készült pálinkafõzõket, fajélesztõket, szeszfokolókat, elõfõzet elválasztó szettet és egyéb kiegészítõket forgalmazunk a cég hazai márkaképviseleteként. A pálinkafõzõkre 3 év garanciát adunk, és természetesen magyar nyelvû használatival és szaktanácsadással szolgálunk minden vásárlónak. www.palinkaust.hu
Íme kedvcsinálónak a legkisebb lepárlónkról egy videó (650 literes is van, a videón egy 0,5 literes látható):
Köszönöm,remélem fog sikerülni. Megtudnád nekem mondani,hogy ennél hogy zajlik a lepárlási folyamat? A segitséget köszönöm.
Elöször nézd meg a képeket ezen a lengyel fórumon ( frakcionáló és reflux lepárlókról) http://bimber.ovh.org/galeria.html sokat tanulhatsz a részletekröl.
Azután olvasd át ezt a fórumot, http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9206163
És ha még van kérdésed ott megválaszolják……
Sziasztok. Egy reflux lepárlót szeretnék késziteni tudna nekem valaki segiteni. retarder?vagy barki aki tud róla valamit.
Sziasztok ,,szesz"-testvéreim. Ha valakit esetleg érdekelne 20 liter, 2006-os évjáratú, 51% alk. tartalmú ,,Besztercei szilva" pálinka akkor irjon. A minõségére és ,,tiszta"-ságára garanciát vállalok. Ugyanitt van még 10 liter körtepálinka is.Mindkét fajta pálinka a saját gyümölcságyán érik jelenleg is!!!! A cím, ahova irhattok: [email protected]
Sziasztok! Az elsõ lefõzésnél meddig is érdemes fõzni, hogy oda ne kozmáljon?
Sziasztok!
Szlovéniából importált pálinkafõzõket forgalmazunk.A jövõ héten érkeznek 100l,80l, és 60 literes berendezések. További információk ill képek a fõzõkrõl a www.vasbolt.hu , illetve a www.savallotartaly.hu oldalon tekinthetõk meg. Továbbá saválló bortartályokat és saválló pálinkahordókat is forgalmazunk. Üdv. PrenkerPálinkafõzõ berendezések és borászati eszközök
Szaisztok! Pálinkafõzésrõl teljes leírás érhetõ el itt: http://yuvexin.hu/leiras.php
Pálinkafõzés szabályai Magyarországon leírás itt: http://yuvexin.hu/tudastar.php
emberek ! örökölt , szinte új 80 literes 3mm-es vörösrézbõl , hûtõvel együtt, 70... irányáron sürgõsen eladó.! 06-20-2644241
nem akarok pálinkafõzõt vásárolni, de akinek van "kedve" Fejérben kifõzni 200 liter tiszta ringló-cefrét, az jelentkezzen.
"megkancafülézzük"jeligére :-)
Szabad a pálinkafõzés! Önnek van berendezése? 25, 80 és 100 literes rézüsttel és kézi keverõvel felszerelt pálinkafõzõk eladóak. Jelenleg 80 és 100 literes van raktáron. www.ujpalinkafozok.hu vagy jelentkezzen a 06 30 758 0671-es telefonon. Fuvart vállalunk Magyarország egész területén, megbeszélés szerint.
atomkrumpli: gondolom, a kritika (többek között) nekünk szólt. Igazad van, de megoldottuk a problémát, most már emberi áron tudunk adni "réz alátét"-et is
Vörösréz pálinkafõzõk és tartozékok (fajélesztõ, pektináz, élesztõtáp, mérõeszközök...) széles választékban, korrekt áron, három év garanciával, magyar nyelvû használati utasítással. Mindezt webshopunkban: www.palinkaust.hu.
szaboa: a gyártás és a forgalmazás is engedélyköteles. A területileg illetékes VPOP-nál kell engedélyeztetni a házilag készített fõzõt is. Azt nem tudom, hogy visszamenõleg bírságolnak-e, ha kiderül, hogy 27-e elõtt is volt a birtokodban lepárló, úgyhogy légy azért óvatos.
Nézd, ami fontos, ha kierjedt cefrét kívánsz vásárolni, a cefre alkoholfoka, hiszen ez adja a végeredményt. Amint megtörtént az illatellenõrzés, nincs ecet, nincs penész, nincs vajsavas erjedésre utaló avas vajra emlékeztetõ illat, záptojásra emlékeztetõ illat az élesztõsejtek bomlásából adódóan, nincs tejsavas erjedés eredményeként savanyú káposztára jellemzõ illat, viszont van kellemes gyümölcsre jellemzõ, savanykás illat, és ha friss a cefre, vagy szakszerûen tárolták, érzékelhetõ a csípõs széndioxid jelenléte. Ha ez így nagyjából rendben, akkor egy Malligand készülékkel, vagy labor-desztillálóval alkoholtartalmat kellene mérni, és amennyiben 5-7 tf% értéket kapunk, akkor a cefre megvásárolható, így a várható középpárlat kihozatal cca. 7-10 liter 50%-os pálinka, 100 kg. cefrébõl! Sok sikert!
Max 100 liter térfogatú fõzõben lehet fõzni. Nekem van néhány, a kritériumnak megfelelõ. A nagyobb az három fázisról megy, 15 liter térfogatúnak felel meg, vízhûtéses, saválló acélból van, óránként kb. 10 liter pálinkát tud lefõzni, két felöntéssel, míg a kisebb az 230V-ról megy, és óránként 5 liter tud lefõzni, két felöntéssel. Mindkettõ gyári készítmény.
Milyen fõzõben lehet fõzni holnaptól a párlatot?Mert valamikor a fater csinált egy duplafalú 1 hl-es fõzõt,vagy kizárólag csak boltban vásárolt fõzõvel lehet?Mert valahol olvastam ,hogy otthoni fõzõkészítésre kell engedélyt kérni.
Szia, elsõsorban a szagát figyeld, kesernyés alkohol szagának kell lennie. Ha savanyú, ecet szerû szagot érzel, az nem jó. Ha túl sokáig tárolták, akkor bomló fehérje szagát is lehet érezni rajta. Nehéz így leírni a szagokat, de a bomló fehérje szaga elég undorító, meg lehet érezni. Kérdezd meg, mikor forrt le a cefre. Minél fiatalabb, annál jobb. Nézd meg, hogy nem látsz-e penészgombákat, vagy gyümölcs magokat, ne adj' isten faleveleket, ágakat. Ha igen, ne vedd meg. Az is árulkodó jel lehet, ha nincs elég leve a cefrének. Nézd meg, hol tárolják a cefrét, kellõ tisztaság van-e, a hordó jól le van-e zárva. Ha pl. a napon hagyták a hordókat, akkor már fordulhastz is vissza. Az sem jó, ha a hordó csak félig van. A cefrét teli edényben kell tárolni. Remélem, tudtam kicsit segíteni.
Sziasztok szilva cefrét szeretnék venni van is egy lehetõségem mire kell oda figyelni.PL: cefre foka, állaga, szaga nem szeretnék rosszat venni.Cefere fokolót tudok szerezni.
Pálinkafõzõ berendezések és kiegészítõik mellett hasznos leírásokat is találtok a pálinkafõzésrõl itt:
www.hazaipalinka.hu
Sziasztok!
Minõségi pálinkafõzõket forgalmazunk. A kicsitõl egészen a 100 literesig.
sziasztok van egy 40literes ,meg egy60 literes duplafalú pálinkafözõ berendezésem. Eladó, rezböl készült az egész berendezés érdeklödni lehet [email protected].
imádom, aki tud adni egy kádnyit ingyen, szívesen belefulladok
Üdvözlök Mindenkit! Házilag pálinkát szeretnénk fõzni saját részre, de egyelõre még nincs hozzá fõzõ edényünk. Akinek van fõlös eladó fõzõje és árban is megfelel szívesen megvennénk. Üdvözlettel: Éva 06 20 966 66 93
Sziasztok!
Szlovéniából importált pálinkafõzõket forgalmazunk, a törvény hatájba lépését követõen.Addig is szívesen állok rendelkezésére, ha információt szeretne a berendezésekrõl illetve árakkal is tudok szolgálni. Telefonszámom: 06 20 468 0498 Hamarosan a woboldalunkon is fenn lesznek a készülékek. A www.vasbolt.hu és a www.savallotartaly.hu oldalakon további információkkal szolgálok úszófedeles bortartályokkal kapcsolatban is. Üdv.Prenker
A saját fogyasztásra szánt pálinkafõzésnél, amennyiben a termelõ nem adja el a gyümölcspárlatot: 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni; a fõzést nem kell sehol elõre bejelenteni; továbbá a pálinka elõállításához használt készüléket 100 liter alatt nem kell engedélyeztetni.
2010.IX.27-ig legálisan nem lehet pálinkafõzõt venni.. addig is bõvebb információkat a kazánokról a következõ számon kaphattok:
+36 30 758 0671
Jelenleg 80 és 100 literes rézüstök érkeznek, majd lesz 25 literes HOBBY fõzõ és igény szerint nagyobbakat is lehet rendelni. Üdv.
Szia Brueni! Kérdéseidre a válaszom: 1. A cefrébe soha ne tegyél cukrot, ha beleteszel abból már nem lesz pálinka. 2. Mindig érdemes kimagozni a gyümölcsöt, így jobb ízû lesz a pálinka (nem lesz kesernyés) 3. forgatni kell a cefrét 4. 200 l cefrébõl kb 15-18 l pálinka jön le, persze ez függ a gyümölcs minõségétõl, cefre minõségétõl illetve, hogy van e benne cukor (lásd az elsõ pontot). 5. nem gond ,de jobb ha 200 l egy edényben érleled. 6. 50 liter pálinkát lehet fõzni. üdv.
Sziasztok, kaptam egy halom szilvát-ringlót és elkezdetem gyûjteni, de vannak kérdéseim: 1, kell e cefrébe cukor, ha igen mennyi? 2, ki kell e magozni a szilvát-ringlót, milyen hatása van, ha benne marad? érezni e ízbeli különbséget? 3, kell e forgatni-keverni a cefrét erjedés közben? 4, 200 liter cefrébõl kb. mennyi pálnka lesz? 5, gond-e, ha több kisebb edényben erjed, érik a cefre? 6, 50 litert pálinkát szabad fõzetni, vagy 50 liter cefrét. 7, fejér megyében vállal-e valaki fõzést, ill. mennyiért? 8, kb mikor lehet fõzetni? mikor "jó" a cefre?
kösz mindenkinek
A kisüsti pálinkafõzés törvényi szabályozása a közeljövõben jelentõsen változik. A beharangozott új jogszabályok értelmében bizonyos feltételek mellett végre magánszemélyek (magánfõzõk) is fõzhetnek kisüsti pálinkát saját pálinkafõzõvel. Cégünk kisüsti pálinkafõzõ berendezések forgalmazását, kis és nagykereskedelmét tûzte ki célul. Az új jogszabályok és azok végrehajtási rendelkezéseinek megjelenéséig, melyek 2010. IX.27-én várhatók, a pálinkafõzõ berendezésekkel kapcsolatos információkkal, a termékek bemutatásával állunk leendõ ügyfeleink rendelkezésére. Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklõdését, részletesebb információért kérjük jelentkezzen a [email protected] ímélcímen!
sompalinka köszi!Én meg még hittem benne hogy lenne belöle még valami! Egyébként szilvacefre ezt elfelejtettem leirni pontossan!
Ha ez nem vicc, és tényleg cefrérõl van szó, akkor az már rég nem cefre, dobd ki! Nem vicc, komolyan!
sziasztok. egy kis segítség az érdeklõdöknek, az egyik ismerõsöm belekezdett a pálinkafõzõ berendezések forgalmazásába. jövõ héttõl meglesznek az elsõ példányok is. 25 L, 80 L és 100 lityis.. XD nah akit érdekel hívja a +36 30 758 0671 es számot. aztán postoljatok kóstolót is :D szesztek :))
"1.) Azt írtátok, hogy kuktából is lehet házilag lepárlót készíteni. De, (ha jól tudom), az itthon kapható kukták többsége alumínium, vagy rozsdaamentes acélkukta alumínium béléssel. " Van teljesen rozsdamentes acélból készült kukta.
"Gondolom az alumínium az nem jó, mert feloldhatja a forró cefre, jól gondolom?" Ha az edényen levõ oxidréteg megsérül, és savas környezetben az alumínium kioldódik (és mindenféle alumínium-vegyület keletkezik), akkor van némi esély arra, hogy gondot okoz az alumínium.