"Van más termék is, amelyet a Szarvasi gyárnak tervezett?
Igen, terveztem lámpákat is, néhány típus fennmaradt a termékpalettán, de kávéfőzőből csak ez maradt meg a piacon. A Kotyogót szerettem volna újratervezni, de az volt az érzésem, hogy nem sikerült megértetni, miben rejlik ennek a kis, látszólag jelentéktelen tárgynak a jelentősége. Tudja, mi az a "kotyogó"? Nem mindegy, hogy melyik kávéfőzőre gondolnak, mert a szarvasi az igazi kotyogó. Az art deco stílusú, 1933-ban született olasz Bialetti nyolcszögletes kávéfőző nem kotyogó. A Kotyogó azért "kotyog", mert van benne egy hegyes, ceruza alakú súlyszelep, amely akkor nyílik, ha a gőznyomás elég nagy ahhoz, hogy megemelje. Ilyenkor az átáramló gőz optimális a kifolyó kávé minősége szempontjából. A fel-le mozgó súlyszelep sajátos hangja után nevezte el a nép kotyogónak. Ugyanúgy született ez a név, mint a klasszikus "bogár" vagy a francia "kacsa". A kotyogóban alkalmazott súlyszelep és a bajonettzár a hadiipari kultúrából kinőtt mérnöki munkából származik. A "zseniális" marketingesek - tudva, hogy egy ilyen névnek milyen piaci hatása van - okosan ugyanazon a néven adták el a silány importot. Az olasz, a kínai és egyéb utánzatok csak szörcsögnek és hörögnek. Az art decós olaszból négymilliót gyártanak évente, ma a 300 millió körül járhat az eladott darabszám. Gondoljanak bele, mi lenne, ha a Szarvasi kotyogósból csak 30 milliót adtak volna el. Szarvas gazdasági oázis lenne, nem lenne munkanélküliség, a jelenleg ránk nehezedő problémák egy része bizonyosan elkerülné azt a környéket. Én próbáltam meggyőzni a cég akkori vezetőit, hogy elegendő az eredeti kotyogó nyilvánvaló hibáját, a fogantyút áttervezni, sikertelenül. Nem értették, hogy ez mennyit ér, nem foglalkoztak vele, és nem védették le a nevet."
Azóta a Bialetti Brikka már "kotyogós" lett, megkapta a súlyszelepet.
Napokban vettem egy bialetti kv főzőt. Kotyogó kialakítású, pár alkalommal főztem vele, de nagyon szeretem eddig.
Ezekre az ipari presszógépekre én is emlékszem. Presszókban mindenhol ilyen volt szerintem. Akkor még nem kávéztam, de kíváncsi vagyok milyen presszót lehetett vele készíteni ? :)
Olyan nagy elektromos (4 személyes) főző volt anyáméknak a 70-es évek második/80-as évek első felében. A felette lévő őrlőhöz hasonló csak fából volt nagyanyáméknál, de mi már játéknak használtuk, mert nekik nem kellett már. Kár, hogy nem mentettük meg. A nagy presszó gépekre emlékszem, volt olyan nagyobb élelmiszer bolt is, ahol volt külön presszó rész és ott néztem, hogy nyomkodják le a karokat. Utoljára szerkesztette: becauseIsaid, 2021.04.09. 22:11:37
Érdekes dolog ez a kávé. A nagyszüleim idejében az 1900 évek elején tömbnyire csak Franck pótkávé volt vidéken .
Valódi szemes kávét csak ünnepnapokon vásároltak, ami 5dkg kis csomagban volt amit aztán leőröltek ilyen kávédarálón és hozzákeverték a pótkávéhoz.
Kávéfőző nem volt, hanem mint a cowboy filmekben kis lábosban megfőztek és hagyták leülepedni,az így elkészült kávéból többnyire tejeskávé készült.
Később a Szociban kezdtek jönni a kotyogós, csőrös otthoni kávéfőzők.
Ez egy 4 személyes kávéfőző, de ha maximum szintig felötlik az 2,5-3dl víz. Manapság ez inkább a 6 személyes kategória.
A kotyogósban a súlyszelep ami visszatartotta gőzt, majd amikor elérte a nyomást akkor szinte egy pillanat alatt lefőzte a kávét egy kis habbal, az ipari presszóktól még elmaradt, de otthoni kávéfőzésben akkoriban ez volt a max amit kilehetett hozni.
A mai kotyogósok közül sokban nincs már ez a súlyszelep csak a nevét viselik, de egy kis odafigyeléssel még ezekkel is lehet jó kávét készíteni.
Egy kis tuning, bár nem tudom mennyire veszélyes
Az ipari eszpresszó ilyen és hasonló karos gépeken készült.
Megvolt a varázsa ezeknek a gépeknek, ahogy markáns kávé illatban a személyzet rutinnal csapta ki a zaccot, őrölt, töltött, készítette a csészéket és csüngött a karron, miközben elkészült az eszpresszó. A karos presszó gépek a kávé olajtartalmából csinálják a krémet amit sokan szeretnek.
A kávét rengeteg féle módon ellehet készíteni, így nem az egyik vagy a másik kávéfőző jó vagy rossz, hanem a ízlések nem egyformák. Ki kell próbálni többféle kávéelkészítési formát, amíg az ember meg nem találja magának a megfelelő ízvilágot és akkor olyan gépet kell beszerezni otthonra.
Nem biztos hogy a lehető legjobb kávé géppel készül, én jobban szeretem a french press, v60 vagy aeropress-t, persze ezekkel lassabban készül a kávé, talán a french press a leggyorsabb, viszont a kávé ízeket szerintem ezek jobban kihozzák.
Ahogy írtam, legalább 20 bar nyomással főz és/vagy karos. Ezek is olyan 100-250 körül. Nem kellenek a fancy dolgok (érintő, wifi, stb). Utoljára szerkesztette: Encore, 2021.02.16. 14:53:30
Mit jelent a komolyabb? Határ a csillagos ég. Nekem 100+ ezer Ft-os gépem van, de az is belépő kategória szerintem. Persze nem is akartam egy olyan automatát, ami csilli-villi digitális kijelzős meg wifis, programozható stb. Viszont már ez is tudja, ami kell nekem. Őrlés/darálás: erről már én is írtam korábban. Természetesen ezek a gépek őrlik a kávét, csak "darálós"-ként emlegetjük az egyszerűség és megszokás miatt.
A következő a gondom. Szeretném a lehető legjobb kávét itthonra, de nem milliókért. Túl vagyok már pár gépen. Szemes kávét használok (itt eleve fontos, hogy milyet, de ezen most ugorjunk át), és frissen őrlöm (nem darálom ez fontos, különbség van a kettő között). A legfinomabb szemcse minőségre őrlöm, sokkal selymesebb, mint a boltban kapható őrölt kávé. Egy Gaggia Gran style gépben főzöm le. A minősége nem rossz, jobb mint amit a kapszulás/kotyogós/sima kávéfőző produkál. De még nem az igazi. Illetve ez a gép elég érzékeny, könnyen elromlik.
Használ valaki olyan gépet, ami mondjuk 20+ bárral főzi a kávét? Esetleg az olcsóbb karos gépekkel valakinek tapasztalat?
Nekem darálós kávégépen jön le az ital. Persze attól is függ. Most minden ízesítés nélkül kóstoltam meg, középpállásban volt az erősség a gépen. Dupla eszpresszó volt. Valóban egy kis savanykás-citrusos van benne, de nem zavaró. Tejport tettem bele most és úgy meg még kevésbé érezni. Utoljára szerkesztette: becauseIsaid, 2021.02.15. 13:34:56
Érdekes, én nem érzek ilyet. De hamarosan, ebéd után iszok egyet és jobban odafigyelek. Igaz én kis tejjel és krémesítő porral, cukor nélkül iszom a kávét. Lehet az elveszi azt a "citrom ízt" Utoljára szerkesztette: becauseIsaid, 2021.02.15. 11:46:05
A kávé minősége egész korrekt, de nekem kicsit fura ez a citromos íz. Félreértés ne essék én nagyon szeretem a citrusos ízű kávékat, de ez kicsit olyan, mintha konkrétan citromlével lenne beízesítve. Tehát rögtön a nyelvem hegyén érzem, hogy savanyú. Ott van pozitív ellenpéldának pl. a Tchibo Milano (az egyik nagy-nagy kedvencem) ott pl. amikor lenyeled a "lecsengésnél" jön elő a citusos íz.
Hogy mi? Persze hogy az állott kávé ize mas lesz, de hogy iszod meg azt, hidegen?? Nem értem:) Ráadásul ha a kotyogosban hagyod miutan lefőtt az csak tovabb “ég” gyakorlatilag, ezzel is rontva a kávé izét.
Van egy ismerősöm, aki csak délelőtt kávézik, mert ha később is iszik, akkor nem tud este nyugodtan aludni. Én meg akár kávé után rögtön tudok. Nektek mi a tapasztalat?
Reggeli után. Ritkán előfordul, hogy előtte, de valami kicsit mindig próbálok még akkor is bedobni kávé előtt. Utoljára szerkesztette: becauseIsaid, 2021.01.22. 09:04:08
Ti reggel mikor isszátok a kávét? Reggeli előtt vagy után? Tudtommal az nem túl jó, ha reggeli előtt, éhgyomorra isszuk a kávét, de jelenleg én csak így tudom megoldani. Reggelit bent a munkahelyen szoktam venni, így ha reggel kotyogós kávét akarok inni, azt mindenképp csak reggeli előtt tudom megtenni.
Ha nem friss a kávé, akkor az aromák elillannak belőle, viszont a csersav miatt keserűbb lesz. A legjobb a frissen őrölt (nem darált) kávé, frissen főzve. A kávébabot (esetleg őrleményt) jól lezárva, minél kevesebb levegőt hagyva kell tárolni. Utoljára szerkesztette: becauseIsaid, 2021.01.20. 10:14:39
Nekünk is úgy tűnik, hogy kevesebb adagra elég, de lehet, hogy csak mi iszunk egy adagra többet. :) Mi is így szoktuk, reggel frissen daráljuk a szemes kávét és akkor isszuk az első adagot, a másodikat meg délután, de addig átöntjük üvegpohárba és lefedjük, ivás előtt meg melegítés után kicsit megkavarjuk kiskanállal. Nem tudom, hogy ez számít-e valamit. Persze így sem teljesen olyan már, mint frissen.
Már lassan egy hete használom a kotyogóst, így van egy kis tapasztalat. Én 3 személyest vettem, de így pár adag kávé lefőzése után úgy érzem, hogy inkább egy bő 2 személyes adagnak felel meg az a mennyiség, amit lefőz. Még jó, hogy nem a 2 személyest vettem, mert az még kevesebb mennyiség lenne :) Amikor lefőzöm a kávét, az első csésze elég finom, a második csésze viszont kissé kesernyés ízű. Lehet azért, mert az elsőt reggel frissen iszom lefőzés után, a másodikat meg csak este felé? Addig ugye áll a kiöntőben a kávé, tehát nem friss. Ez befolyásolhatja a kávé ízét?
Az az elsődleges szempont, de kicsit visszább ott van egy őrölt is, amit vettem. Azon sincs szelep, hanem teljesen vákuumozva csomagolják. Olyan kemény, mint a tégla. A szemes kávét nem lehet légmentesen zacskózni, mert összeroppannának a szemek. Ezért kell a szelep is, mert így még a szemek tovább "lélegeznek". Az őrölt kávénál kevésbé lehet értelme.
Én is csak a szemes kávék csomagolásán láttam olyat.
"A prémium kávékat jellemzően egyirányú szeleppel ellátott zacskókba csomagolják, amelyek biztosítják, hogy a szemekből kiáramló gázok távozzanak a zacskóból, de a külső légkörből származó oxigént és nedvességet nem engedik a csomagolás belsejébe."
Kotyogós és kotyogós között is nagy különbség van, Bialetti spéci szeleppel rendelkezik, nagyobb nyomáson nyomja ki a kávét mint a hagyományos kotyogós, ezért jobb az íze. (ha minden igaz)
Nagymamámnak van kotyogós kávéfőző és ha megyek hozzájuk, mindig iszok egyet. Szeretem az espressót, ezért döntöttem a kotyogós mellett. :) Sok mindent még nem tudnék mondani róla, amikor kivettem a dobozból, az első ami feltűnt, hogy kicsi. 3 személyest vettem, de nem gondoltam volna, hogy ilyen kicsi lesz. Nagyinak szerintem 6 személyes van, ezért tűnik nekem kicsinek. De teszi a dolgát, hozza az elvártat. :) Egyébként kaptam hozzá ajándékba örölt kávét és azon van az a kupak, ami nem tudom, hogy igazából mire jó.
Szia! Én eddig ilyesmit csak szemes kávé csomagoláson láttam, ha egyre gondolunk. Amúgy mi is nemrég vettünk pont ugyanolyan kávéfőzőt! :) Hogy vált be? Mi nagyon szeretjük. Utoljára szerkesztette: Aries1984, 2021.01.18. 09:48:40
Sziasztok Pár napja vettem egy Bialetti Moka Express kotyogós kávéfőzőt. Az első lépéseken már túl vagyok, már le főztem két adag kávét is. Szeretném megkérdezni azoktól akik őrölt kávét vesznek, hogy a csomagolás felső részén mire való az a gomb szerű kupak? Gondolom van valami funkciója :)
Még nem is hallottam róla, de amit a neten olvastam, aszerint nagyon ígéretes. Utoljára szerkesztette: becauseIsaid, 2021.01.15. 13:31:17
Sziasztok! Mi nemrég kezdtük el inni a Mantaro-ból az Ahora-t. Korábban még sose láttam ezt a kávét, csak úgy próbaképp vettem, mert nem volt, amiért bementem a boltba. Ti kóstoltátok már? Nekünk nagyon bejött, mi a véleményetek róla?
nem de a kép alapján rövid presszót tuti lehet főzni belőle. ami jó is . ;)
Ezt ösmeritek-é?
Lehet koviddal összeveszett, mert az adatlapja szerint március elején volt erre utoljára