Mult héten volt olyan táblás is aki tántorgott munka közben De elküldték haza hála istennek
Amugy voltak régebben durva extrém dolgok a gyárban.Üzem közepén dugtak munka közben hulla részegen,meg ilyen apróságok.Tudnék mesélni elég sokat,csak már az nem fér bele a jóizlésbe
nem dobják hanem beleesik mikor zavarja az egeret.
Én kemencéztem. Azt szerettem csinálni. Ha a dagasztó nincs a helyzet magaslatán, azt egy kemencés helyre tudja hozni. De ha szar a kemencés, akor lehet bármilyen jó a tészta.
én a szakma fortéait apámtol tanultam õ iss pékmesteréget üzött. Egyedi módcerel készitjük a kalácsokat. úgy csináljuk röviden és tömören, hogy miután a tyúk megtojta atojást, kicsit kakis kézel kel begyúrni a tésztát és hamarab megkel atészta jobban összeál, de csak egy kicsit!
Én azért annak a másfélszeresét keresem naponta,de el ne mondd senkinek se.Arról meg nem a pékek tehetnek hogy nem becsülik meg a szakmát.Zrt-be,meg Bt-be tömörülve nem is lehet normálisan vezetni egy pékséget.Olyanok ülnek ott akiknek halvány fingjuk sincs az egészhez.Na én az ilyeneket páros lábbal rugnám ki az iróasztal mögül.Persze hogy megvédem a szakmát.hahah troll
Meglehet a fáradságtól is de tátott szájjal néztem végig a videót. :) Néhány kérdésemre megleltem ebbõl a választ. Már a videó elején eszembe jutott, hogy a matematikai tudásomat is fel kéne frissíteni mert biztos vannak ilyen átváltások g.ból kg-ra meg hasonlók :) Matek nagyon beleszámít? Sosem voltam túl jó matekos.
Becsüljétek a pékeket, mégha egyesek belerondítanak is az ételbe. Ha õk nem lennének, majdnem 100% hogy kínában sütnék és onnan hoznák a napi kenyeret. Most gondoltam bele,hogy hány izzadt tenyér is érhet a tésztákhoz :D kirázott a hideg.
Kínából hozni kenyeret? Mikor exportra is termelünk búzát? haha
lol ez a topik a 3. wtf:O ilyen sokan pékek az sg-n?
nevelõfaterom dolgozott 10 éve pékségnél, asszem õ ilyen szállító féle volt, mert a KOVÁSZ teherautóval furikázott állandóan:) viszont mindig hozott haza frissen melegébe kenyeret teljesen ingyen:D
én is tavaly végeztem el de még nem sikerült elhelyezkednem, igaz 0 szakmai gyakorlat mert csak okj-s tanfolyam, 10 tanmûhelyi foglalkozás volt ebbõl 1 a vizsga. A gyakorlati helyen jobbára kenyeret szedtünk le mert csak hátráltattuk a munkát, ja meg 40 éves vagyok meg magas vérnyomásom van meg....Azért még reménykedek)) Most elmegyek egy kosárfonó tanfolyamra és az ismerõsömnek aki kecskeszõr-hajú kerámiababákat gyárt, fogok kicsi kis mózed kosarakat készíteni..nagyon cukik a babák, meg grágák. Na ennyit a pékszakmámról.
Ja meg még ha topiknyitó nem ábrándult ki:
"...Tegnap éjszaka voltam "próba napon" a ****** pékségben.Fiatal házaspár viszi az apuka pékségét.Este 19 órára kellett mennem,(ja állandó éjszakáról volt szó).A fiatal pár együtt volt kb. 240 kiló igazságosan elosztva.Szóval bemutatkozás és öltözz át. Bendegúz jutott eszembe a bakterházból: "Hát mondtam én,hogy elvállalom a hivatalt????" Szóval tésztakészítés, a fickó kiabálta az adatokat én meg csináltam.Az 50 Kg zsákokat egyedül emelgettem és az elkészült tésztát egyedül kivenni a csészébõl.Aztán minden a takaritásig kivéve a kemencébe vetést. A meló végén 2800 Ft + 1 Kg kenyér,és majd értesít.Felírta a tel számomat egy blokk hátuljára. Indok:Látja,hogy nagyon akarom (majd megszakadtam) de az a "fránya" gyakorlat hiánya. Õ olyan melóst keres akire az egész pékséget rábizhatja..........."
És ebben mi a meglepõ? Amugy örülj hogy kaptál valami lóvét,mert elárulom neked hogy próbamunkáért nem nagyon szeretnek fizetni a maszekok.Még akkor elég kezesek voltak veled Szakmunka hiánya nálunk a gyárban minusz 100 ft órabért jelent.Akiknek van végzettsége azok keresnek a legtöbbet
Ez egy kurva kemény meló. Fõleg kenyér vonalon. Mi annó úgy dolgoztunk, hogy két mûszakban, egyik héten este nyolctól reggel nyolcig, aztán reggeltõl este nyolcig heti hat nap. Egy mûszak alatt kb 1200 kilót sütöttünk le. Egy dagasztó, egy kemencés, három táblás. Sportnak fogtam fel, ezért élveztem, és a csapat is nagyon jó volt. De ha valaki hosszútávon csinálja, ott elég nagy veszélye van, hogy alkoholizmus lesz a vége. Nekem nem szakmám, engem ott tanítottak meg a fortélyokra. Szóval, ez egy olyan szakma, amihez elhivatottság is kell. Aki nem bírja a munkát, az hamar elmenekül...
Akinek jól megy az üzlet...amugy nem hiszem hogy õ dolgozik.Valószinü hogy tulajdonos.Ne keverjük össze a tulajokat,az igazi dolgozó pékekkel.De sok helyen pék a tulajdonos
Szerintem ezt csak úgy lehet csinálni magas színvonalon, ha Te vagy a fõnök, és kiválóak a termékeid. Úgy megéri csinálni. Itt egy példa. Nem az egyedüli út, de jó példa szvsz:
Létezõ legszarabb példa. Az összes mûtrágya, ipari melléktermék, növényvédõ szer, és egyéb méreg a vizekben, így végül az óceánokban köt ki, ahol szépen felszívja az élõvilág.