Felfedezték a világ legmérgezőbb anyagát

Felfedezték a világ legmérgezőbb anyagát

2013. október 15. 22:51, Kedd
Egy új típusú botulinum toxin, röviden botox felfedezését jelentette be a Kaliforniai Közegészségügyi Hivatal, mely a jelenleg ismert leghalálosabb anyag is egyben.

A Clostridium botulinum nevet kapott baktériumból előállított méreganyag mindössze 0,002 mikrogramm beadásával, illetve 0,0013 mikrogramm belélegzésével is képes megölni egy felnőtt embert. A méreg blokkolja az acetilkolin kiválasztását, ami azonban elengedhetetlen az izmok működéséhez. Azon emberek, akik valamilyen véletlen folytán bejuttatták a szervezetükbe a C-botulinumot (a baktérium ugyanis természetes formájában ételeken is megjelenhet), a botulizmus tüneteit produkálták és többnyire paralízist kaptak.

A baktérium legújabb, H-alfaját egy, a botulizmus tüneteit produkáló gyerek székletében találták meg, akit egyébként az A-G alfajokra előirányzott antitestek alkalmazásával kezeltek, ám ez nem volt hatásos. Stephen Arnon, a Kaliforniai Közegészségügyi Hivatal munkatársa és csapata rögtön kísérletekbe kezdett és kiderült, hogy a jelenleg ismert ellenszerek egyike sem hoz gyógyulást az új alfaj ellen.

Bár akadnak antitestek, melyek lassítják a folyamatot, ám a kísérlet során végül az összes fertőzött egér elpusztult. Éppen ezért a kutatók egyeztettek az amerikai kormány fontosabb egészségügyi és biztonsági szervezeteivel, majd arra a döntésre jutottak, hogy a felfedezésről szóló cikket leközlik, de a méreg DNS-szekvenciáját nem teszik közzé a nyilvános adatbázisokban. Ezzel azt szeretnék elkerülni, hogy bármely terrorista csoport rossz szándékkal alkalmazza a Clostridium botulinumot. Ugyanakkor a megoldási folyamat is lassul, hiszen így más kutatólaborok nem tudnak bekapcsolódni a munkálatokba.

"A DNS-szekvencia közlése azonnali veszélyt jelentene a társadalomra" - jelentette ki David Relman, a Stanford Egyetem munkatársa. "Ezt a felesleges kockázatot szeretnénk elkerülni." Mindenesetre az ellenszer kifejlesztése folyik, ám Relman szerint nem ez volt az utolsó felfedezés ebben a témában. Elmondása alapján még lehetnek a természetben botulinum toxinok, melyeket eddig nem azonosítottak.

Listázás a fórumban