Új néven tér vissza a webOS

Új néven tér vissza a webOS

2014. szeptember 5. 23:58, Péntek
A hányatott sorsú mobil operációs rendszer most újabb esélyt kap az okostelefonokon, immár LuneOS néven.

A webOS az elmúlt években számos alkalommal jelent meg a különböző híradásokban, eleinte nagy remények kíséretében, azután egyre halványuló esélyekkel. A platformot először a HP szerezte meg a Palm felvásárlásával, ők azonban nem igazán tudtak mit kezdeni a szoftverrel, így később eladták azt az LG-nek, amely az utóbbi időben inkább az okostévék szegmensében próbálkozik, nem is teljesen reménytelenül. Most az okostelefonok piacán is újabb esélyt kap a rendszer.


Az open webOS eredetileg még 2012-ben vált elérhetővé a külső fejlesztők számára, abban a reményben, hogy ezzel jóval több készülékre készül el annak portolása. Nem is mindenki adta fel a reményt egy sikeres bemutatkozással kapcsolatban, így egy másik csoport jóvoltából már 2013 nyarán elkészült az alpha 2 verzió, most pedig a pivotCE hivatalosan is bejelentette a LuneOS bemutatkozását, amely rövidebb, könnyebben megjegyezhető nevével igyekszik felkelteni az alternatív megoldások iránt vonzódó felhasználók érdeklődését. A munka folytatódik, hiszen a végleges verziótól még picit messze vagyunk.

A csapat egyelőre azt ígéri, hogy az Affogato néven most közzétett változat a HP TouchPad, a Nexus 4, a Galaxy Nexus, illetve a Nexus 7 2012-es, WiFi-vel ellátott példányain fut többé-kevésbé gond nélkül, ám a jövőben ezek közül is a TouchPad, valamint a Nexus 4 támogatására fókuszálnak majd. Abban bíznak, hogy a külsős bedolgozók segítségével (így például az OnePlus fejlesztője révén) jóval több készüléken is elérhetővé válik majd a szoftver, bár még nem tartanak ott, hogy az Androidhoz és az iOS-hez fogható szolgáltatásokat és alkalmazástárat nyújtsanak a felhasználóknak.


A most elérhető változat már telepíthető, a kísérletező kedvűek ezt itt tehetik meg.

Listázás a fórumban