Nem adható el a programok biztonsági másolata

Nem adható el a programok biztonsági másolata

2016. október 20. 02:16, Csütörtök
Két lett férfi több ezer "biztonsági másolatot" készített a Windowsról, és azt árulta. EU-szintű döntés született a kérdésről.

Lettországban Aleksandrs Ranks és Jurijs Vasiļeviès ellen büntetőeljárás indult többek között szerzői jogi védelem alá tartozó alkotások bűnszövetségben elkövetett jogellenes értékesítése és más személyek védjegyének szándékos és jogellenes használata miatt. A két férfi 2004-ben egy online piacon különböző, a Microsoft által kiadott programok biztonsági másolatait értékesítették (egyebek mellett Windows-verziókat és az Office irodai csomagot). Az eladott példányszámot a hatóságok több mint 3000-re becsülték, az így okozott kárt pedig 265 514 euróra.

Ügyes ügyvédjük volt, aki azzal védekezett, hogy az eredeti példányuk már megsérült, de korábban biztonsági másolatokat készítettek, és ezeket árulták a piacon. Az ügyben eljáró a rigai regionális bíróság büntetőkollégiumát meglepte ez az érvelés, és mivel nem tudtak dönteni, 2015 májusában az Európai Unió Bíróságától kértek állásfoglalást ilyen esetben mi a teendő.

A most, az eset után 12 évvel született ítéletben megállapítják, hogy a Microsoft hiába köti ki, hogy nem adhatók el szoftverei, ezen szerződéses pontok semmisek. Szintén leszögezik, hogy a vásárlónak joga van többszöröznie szoftverét, és készíthet róla biztonsági másolatot, azonban ezt a példányt nem adhatja el akkor sem, ha megkárosította, megsemmisítette vagy elveszítette e program eredeti fizikai adathordozóját.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások