Nem adja ki női dolgozói fizetési adatait a Google

Nem adja ki női dolgozói fizetési adatait a Google

2017. június 1. 17:33, Csütörtök
A webes konszern képviselője arra hivatkozott, hogy az információk kikeresése és összeállítása túl drága lenne.

A két nem képviselői állítólag ugyanazért a munkáért eltérő béreket kapnak a társaságnál. Az amerikai munkaügyi minisztérium korábban "rendkívüli" különbségeket talált a webes konszern férfi és női munkavállalóinak fizetése között, a Google viszont tagadta, hogy eltérő béreket alkalmazna. A szaktárca beérkezett panaszok után indította el a vizsgálatát és regionális igazgatója, Janette Wipper egy San Franciscóban tartott bírósági meghallgatáson azt nyilatkozta, hogy a teljes munkaerőt tekintve szisztematikus különbségek vannak a nők és a férfiak fizetése között. A minisztérium ezért a munkatörvények megsértésének gyanúja miatt indított eljárást.

A minisztérium számos dolgozóval akar bizalmas beszélgetéseket folytatni és emellett követelte a megfelelő dokumentumok kiadását. A Google viszont megtagadta ezt. A The Guardian arról számolt be, hogy az óriáscég egyik ügyvédje a meghallgatáson arra hivatkozott, hogy a kért papírok előkerítése túl bonyolult és drága lenne. Állítása szerint a kereseti dokumentumok összeállítása több mint 500 munkaórát venne igénybe és 100 000 dollárba kerülne, ráadásul a mérnököknek, jogászoknak és számos részleg munkatársainak új rendszereket kellene felépíteniük. A minisztérium követelései túl szerteágazóak és ezért alkotmányellenesek, a szaktárca túl sokat követel - védte álláspontját a cég.

A minisztérium ügyvédje erre úgy reagált, hogy a Google éves nyeresége 28 milliárd dollár, vagyis könnyedén megengedheti magának a költségek kifizetését. A konszern azt állítja saját elemzésében, hogy a nők ugyanannak a munkának az elvégzésére nem kapnak kevesebb pénzt, mint a férfiak. A Glassdoor amerikai állásplatform elemzéséből kiderült, hogy a nőket és a férfiakat valóban egyenlő módon fizetik meg, azonban a férfiak általában magasabb pozícióban vannak, ezért átlagosan 16 százalékkal több fizetést kapnak. Mindazonáltal feltételezhető, hogy ha a keresőcégnél minden rendben lenne egyenjogúság tekintetében, akkor nem hivatkoznának költségokokra, hanem büszkén tennék közzé a minisztériumot cáfoló, komoly PR-értékkel is bíró bizonyítékokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások