Többször is felfedeztük a kőeszközöket

Többször is felfedeztük a kőeszközöket

2019. június 7. 10:23, Péntek
Az emberi innováció már évezredekkel ezelőtt sem mozgott egyenletes pályán.

Az ember fejlődésével, valamint az első kőeszközök megjelenésével kapcsolatban több érdekes tanulmányról is beszámoltunk az elmúlt időszakban, előbbi esetében például egyenesen megkérdőjelezik a kelet-afrikai kifejlődést, utóbbinál pedig egyes kutatók arról írtak, hogy az első ilyen eszközök korábban jelentek meg, mint ahogy azt eleinte gondoltuk. Most még messzebbre tolják ki a dátumot, a friss leletek alapján.

Amerikai szakemberek Etiópia északi részén, az Afar régióban végeztek további ásatásokat, amelyek eddigi eredményeit most részletes közleményben tették közzé. Eszerint nem messze attól a helytől, ahol korábban a legrégebbi emberi maradványokat is beazonosították (Bokol Dora 1, vagyis BD 1), több mint 300 különböző eszközre bukkantak, amelyek egy domb meredek oldalánál, üledékes rétegből kerültek elő. Ezek korát 2,58 millió évre teszik, amivel megelőzik az úgynevezett Oldowan-eszközök eddigi legkorábbi példányait, hiszen azok 2,56 millió évvel ezelőtt készültek, hasonló módszerrel. A korai emberek nagyobb kődarabokból pattintottak le kisebb, élesebb példányokat, amelyeket ezt követően több területen is hasznosítani tudtak.

Érdemes megjegyezni, hogy ütésre, illetve lapításra használt Lomekwian-kőeszközök Kenya területén 3,3 millió évre visszamenőleg megtalálhatók, a kutatók szerint azonban valami nagyjából 2,6 millió évvel ezelőtt megváltozott, a fejlettebb technológia ugyanis lehetővé tette a nagyobb precizitást, ahogy elődeink tapasztaltabbá váltak a pattintás terén, ezzel pedig hasznosabb eszközökre tettek szert – a megszerzett élelem feldolgozásával eközben egyéb változásokra is sor került, hiszen az átlagos emberi fogméret ezt követően csökkenést mutat. Problémát jelent, hogy nem látjuk az átmenetet, illetve a közvetlen kapcsolatot a korábbi leletek és a fejlettebb eszközök között, ami arra utal, hogy ezen kőeszközöket több körben, több eltérő helyszínen is felfedezhették, ezt követően pedig csak jókora késéssel vált a technológia egyeduralkodóvá (kisebb-nagyobb kődarabokat csimpánzok is használtak, ezen fejlettebb technológiát viszont csak elődeink vetették be, a jelek szerint több különböző régióban, eltérő időszakokban).

A csoport tagjai jövőre visszatérnek a kelet-afrikai helyszínre, azt remélik ugyanis, hogy egyéb régiókban hasonló leletekre bukkannak majd.

Listázás a fórumban