A Dell a Linux legújabb barátja?

A Dell a Linux legújabb barátja?

2000. december 3. 15:17, Vasárnap
[ZDNET] Az egyik legnagyobb, számítógépeket forgalmazó cég, a Dell Computer elhatározta, hogy megkönnyíti azon felhasználóinak az életét, akik a szokásos Windows operációs rendszer helyett inkább Linux-ot szeretnének kérni új számítógépükre.

Ahogy a cég emberei fogalmaztak, "a harmadik stratégiailag fontos operációs rendszer", a GNOME Linux és a Dell kapcsolata hétfőtől már nem lesz titok többé, és hamarosan elérhetők lesznek a Dell Linux-os üzleti számítógépei is. A Dell hétfőn fogja bejelenteni az Eazel céggel, és várhatóan több más kisebb vállalkozással történt szövetségre lépését, mely cégek a jövőben segíthetik majd a GNOME desktop környezet elterjesztését és támogatását. Ezenkívül hivatalos források is megerősítették, hogy egy meghatározni nem kívánt mennyiségben már vásárolt is a Dell az Eazel-től Linux szoftvereket.

Az Eazel cég kifejlesztett egy saját héjprogramot, melynek neve Nautilus, és amely arra hivatott, hogy a fájlkezelést, a rendszer menedzsmentet és a internet böngészési lehetőségeket egy egységbe integrálja. A Dell a GNOME környezeten keresztül olyan szolgáltatások elérését tervezi, mint például az Eazel Online Storage, vagy az Eazel Software Catalog, melyek lényegében a Linux-os alkalmazások, és egyéb Linux-szal kapcsolatban lévő szoftverek gyűjteményét jelentik.

A Dell tervei szerint 2001 januárjában jelenhetnek meg az első gyárilag Linux operációs rendszerrel ellátott Dell gépek, melyek a GNOME 1.4-es verzióját fogják használni. Az egyik legnagyobb üzleti partnernek remélt Helix Code cég a cikk írásának időpontjáig még nem jelzett vissza, hogy részt kíván-e venni a GNOME-os Dell gépek terjesztésében. Az Eazel cég egyik szóvivője csak annyit mondott, hogy hétfőn többek közt egy "nagy OEM" (Original Equipment Manufacturer) céggel történt szerződéskötésüket is be fogják jelenteni. A Dell viszont már biztos abban, hogy a fent említett cég lesz az Eazel által említett nagy OEM cég.

Klikk ide! Klikk ide!
Két GNOME screenshot

A Dell szóvivője szerint hétfőn több GNOME 1.4-es rendszerrel ellátott rendszert is be fognak jelenteni, így januártól különböző üzleti munkaállomások, és hordozható számítógépek is elérhetőek lesznek előre installált Linux-szal. Michael Masseti, a Dell szoftver-marketing igazgatója szerint a cég elsődleges célja az, hogy a felhasználóknak minél hamarabb és minél könnyebben tegyék elérhetővé az új Linux-os gépeket.

"Az Eazel féle Software Catalog és Update szolgáltatások segítségével vásárlóink folyamatos patch, utility és driver ellátás is meg lesz oldva. Sokkal jobb lesz ezen a téren a helyzet, mint eddig volt." - mondta Masseti.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások