Az IBM 5 milliárd dolláros befektetései

Az IBM 5 milliárd dolláros befektetései

2000. december 14. 07:45, Csütörtök
Louis Gerstner, az IBM cég elnöke bejelentette, hogy a cég 2001-ben 1 milliárd dollárt kíván Linux-os részlegébe befektetni, míg az elkövetkező három évben további 4 milliárd dollárt fognak az e-businness-re költeni.


Louis V. Gerstner,
az IBM elnöke
Gerstner az eBusiness Expo és Konferencia keretében elmondta, hogy a tervezett összesen 5 milliárd dolláros összeget leginkább az integrációs és infrastrukturális területeken szeretnék majd felhasználni. Az IBM által nagyon reklámozott e-business infrastruktúra fejlesztésére jövőre 500 millió dollárt fognak költeni, ami az idei év hasonló adatának tízszerese. A cég elnöke az e-business-ről többek között így nyilatkozott: "Könnyű élet, könnyű pénz, könnyű üzlet."

Az e-business mellett a Linux volt Gerstner órák hosszat tartó beszédének másik főbb témája. Az IBM egy év alatt 1 milliárd dollárt kíván a Linux-os munkákra fordítani. A cég elnöke elmondta, hogy ennek a nem kevés pénznek egy részét a már meglévő Linux-os kezdeményezésekre fogják költeni, míg a többi részét az 1500 IBM alkalmazott által fejlesztett új Linux szoftverekre költik, valamint arra, hogy egyre több hétköznapi felhasználót ismertethessenek meg a Linux operációs rendszer előnyeivel.

"Meggyőződésünk, hogy a Linux operációs rendszerek kiválóan megállják helyüket mind az üzleti alkalmazások, mind az internetes applikációk terén." - nyilatkozta Gerstner. Gerstner nem kívánt nyilatkozni arról, hogy az IBM nagyméretű Linux-os befektetései milyen mértékben csökkenthetik majd az IBM olyan nagy vetélytársainak növekedését, mint például a Microsoft Corporation, a Sun Microsystems, vagy az EMC Corporation.

Az IBM elnöke fontosnak tartotta még az úgynevezett e-sourcing kezdeményezés kifejlesztését is, mely lényegében a különböző vállalati erőforrások egybevonásának új lehetőségét jelentené. Az elmúlt évben egyébként csak ebben a piaci szegmensben 14 milliárd dolláros bevételre tett szert a Big Blue-nak is becézett cég.

"Az elmúlt négy-öt évben egy olyan rohamosan fejlődő, különböző eredményes és eredménytelen kísérletekkel teli időszakot éltünk át, melyet nyugodtan nevezhetünk egyszerűen az internet első fejezetének is. Most az IBM-nek és a hasonló nagy cégeknek az a feladatuk, hogy megoldják a fokozatos továbblépést egy kiforrott és érett internet irányába." - jegyezte meg Gerstner.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások