Az IBM bízik a Linux sikerében

Az IBM bízik a Linux sikerében

2000. december 17. 23:29, Vasárnap
[IDG] Az IBM a jövőben az eddiginél több figyelmet szeretne fordítani a Linux operációs rendszerre. A "kék óriás" 1 milliárd dollárral szeretné támogatni a Linux-ot a jövő évben.

A társaság a befektetési összeget szét fogja osztani a Linux összes termékskálája között, a nagygépes rendszerektől a PC-kig, mondta Lou Gerstner, az IBM vezérigazgatója, a New York-i eBusiness konferencián.

Az IBM az elmúlt egy hónapban jelentős eredményeket könyvelhetett el a Linux-szal való kapcsolatából kifolyólag. A Shell például 1024 darab eServer 300-as, Linux-alapú számítógépet rendelt a cégtől, amelyeket szeizmikus tevékenységek megfigyelésére fognak használni. Ráadásul az IBM bejelentette, hogy a telekommunikációval foglalkozó Telia and Lawson is Linuxos gépeket óhajt venni tőlük.

Nemrégiben az IBM nyilvánosságra hozta, hogy hamarosan piacra dobja DB2 Universal Database rendszerét Intel-alapú Linux alá, valamint a Websphere alkalmazás szerverének szintén Linuxos változatát, nagyszámítógépekre.

Az IBM-nek jelenleg több, mint 1500 dolgozója foglalkozik Linux-hoz kapcsolódó fejlesztéssel és marketingtevékenységgel. Gerstner úgy gondolja, hogy a Linux operációs rendszer sokkal gyorsabban fog fejlődni a jövőben, mint a Microsoft Windows NT, és előbb-utóbb meg is fogja előzni azt.

Az IDG csoporthoz tartozó IDC (International Data Corp.) elemzése szerint a Linux 1999-ben vált a második legjelentősebbé, az újonnan vásárolt szerverekre telepített operációs rendszerek közül. Az IDC szerint a Linux továbbra is a leggyorsabban fejlődő szerver operációs rendszer marad legalább 2004-ig. A Linux alapú adatbázis szerverek piacának forgalma az elvárások szerint a mostani 30 millió dollárról 3.4 milliárd dollárra fog emelkedni 2004-ig, éves szinten.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások