Harckocsiba a RedHat-ot!

Harckocsiba a RedHat-ot!

2000. december 16. 00:19, Szombat
A megszállot Linux rajongók álma, hogy egyszer eljön az óriás pingvin, aki mindörökre letörli majd Redmondot a térképről. Az álom most megvalósulni látszik. A Linux, haditechnikává vált egy, a héten megkötött üzlet szerint.

A Red Hat uClinux portja kerül egy katonai járműbe, mégpedig az annak működését ellenőrző eszköz operációs rendszereként. A partnercég az Ameriaki Egyesült Államok hadserege. A hír hallatán sokan szabadjára engedték fantáziájukat, és elképzelték, milyen is lehet egy katonai járműben a linux rendszer: kernelfordítás tűzharc közben, php alapú web szerver updatelés a csatmező aktualitásaival, a GNOME és a KDE végre megküzdhetne végleg egymással stb. De a komolyabban érdeklődöknek jöjjenek a részletek: a szóban forgó egyezmény - mely igen fontosnak számít a Linux világban - tulajdonképpen a RedHat Inc. és a Rymic Systems között jött létre.

A Rymic a rymicNET nevű internet-eszközöket szállít az amerikai hadseregnek. Ezek járműdiagnosztikai és hibaanalizáló eszközök. Eleinte csak földi harcijárművekben alkalmaznák.

A rymicNET eszközök a NetSilicon - tipikusan beágyazott rendszerekbe szánt - Net+Arm processzorát használják, operációs rendszere a Red Hat uClinux-a lesz, ami 512k memória használatával is mindazt a szolgáltatást nyújtja, mint egy megszokott RH disztribúció. A Red Hat uClinux-ával az embedded (beágyazott) rendszereket kívánja meghóditani.

M1 nehézpáncélos Linux-szal

A Rymic eszközeit nemcsak katonai célokra szánja. Számos más feladatra is használhatók lesznek: építőipari felszerelésekbe, vasúti kocsikba, kamionokba stb. Pat Stevens a US Army Diagnostic Involvment programjának menedzsere közölte, hogy "3000, de akár 50000 katonai tehergépkocsiba, szervíz és harckocsiba kívánják installálni a rendszert".

Steve May, a Rymics elnöke nyilatkozta: "több tradicionális PC-s operációs rendszert is kipróbáltunk, de mindegyikük hajlamos volt az instabilitásra, valamint problémák adódtak a nagy erőforrásigények terén is".

Tehát feltehetjük a kérdést: If Linux is good enough for the United States Army - isn't it good enough for you? (Ha elég jó a hadseregnek, miért ne lenne jó neked is?)

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások