Elrejti a kalóz­oldalakat a Google

Elrejti a kalóz­oldalakat a Google

2020. június 17. 18:09, Szerda
A webes kereső számos portál valódi doménjét célzottan sorolja hátra a keresési indexében.

A Google alaposan megnehezíti a felhasználók számára a kalózhonlapok megtalálását. Így a megjelenített keresési eredményeknél először nem a valódi találatokat mutatja meg a társaság szolgáltatása, azok csak sokkal hátrább jelennek meg. Az első helyeken így Wikipédia-bejegyzéseket és áloldalakat láthatnak az internetezők - minderről a Torrentfreak számolt be.

Az intézkedés alkalmazása ellenére az óriáscég nem hajlandó teljes portálokat eltávolítani a keresési indexéből. A Google ezt tavaly azzal indokolta, hogy egy ilyen lépés nem lenne hatékony és könnyen a jogszerű tartalmak cenzúrájához vezethetne. Ráadásul rossz üzenetet küldene az internetezőknek, ha a vállalat túlzott kalózellenes intézkedéseket alkalmazna a jogszabályalkotók helyett.

A Torrentfeak munkatársa három torrentplatformra (1337x.to, Torrentz2, LimeTorrents) keresett rá és azt tapasztalta, hogy a valódi domének helyett Wikipédia-cikkekhez és álhonlapokra jutott, amelyek a valódi kalózoldalakkal megegyező neveket használtak.

Érdekesség, hogy a The Pirate Bay Észak-Amerikában az első találatok között jelenik meg, más régiókban és országokban, például Nagy-Britanniában nem. Más keresők ugyanakkor nem rejtik el a kalózportálokat, azok mind a Binggel, mind a DuckDuckGóval könnyen megtalálhatók. Ugyanakkor az is igaz, hogy ezek a szolgáltatások eltávolítják azokat a címeket, amelyeket a Google nem. Az intézkedések miatt az érintett platformok egyre kevesebb látogatóval büszkélkedhetnek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások