Látóvá tenné a vakokat az Európai Unió

Látóvá tenné a vakokat az Európai Unió

2020. november 24. 09:40, Kedd
Fontos, hogy a vakok számára elérhetővé váljanak a vizuális információk is.

Az Európai Unió 7. Kutatási Keretprogramján belül elindított I See nevű projekt konzorciuma egy olyan miniatűr kamerát akar megalkotni, amely vizuális információkat gyűjt össze, majd azokat átalakítja megfelelő jelmintákká és továbbítja az agyba beépített implantátumoknak. A szakemberek azt remélik, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a vakok ismét láthatnak. A kutatócsoportot kanadai, német és svájci tudósok alkotják, s a programot az Európai Bizottság 900 000 euróval támogatja.

A megalkotandó implantátumok kifejezetten úgy készülnek majd, hogy az agy azon specifikus területeit "szólítsák meg", amelyek a vizuális információk feldolgozásáért felelnek. Dr. Dirk Jancke, a bochumi Ruhr Egyetem docense kijelentette, hogy ahhoz, hogy ilyen agy-számítógép interfészeket tudjanak kifejleszteni, meg kell tanulniuk, hogy miként lehet mikro-elektromos eszközökkel elsajátítani az agy nyelvét. A vakok számára olyan eszközöket szeretnének létrehozni, amelyek segítségével a mindennapi élethelyzetek során használható vizuális információkhoz férhetnek hozzá. Emellett alapvető tudást szerezhetnek az agy neurofiziológiai folyamataival kapcsolatos diagnosztika és kezelés területén.

Napjainkban a retinitis pigmentosa (festékes szemideghártya-gyulladás) gyógyításakor már alkalmaznak elektronikus retinaimplantátumokat, de más esetekben hasonló megoldások még nem igazán állnak rendelkezésre. A látás elveszítése ugyanakkor világszerte körülbelül négymillió ember esetében merül fel komoly kockázatként és fontos, hogy az ő életkörülményeiken mielőbb javítani lehessen.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások