Jobban használható lesz a vakoknak a Facebook

Jobban használható lesz a vakoknak a Facebook

2021. január 22. 15:49, Péntek
Mindezt egy innovatív algoritmus teszi lehetővé.

A Facebook bejelentette, hogy a vakok számára egy javított mesterséges intelligencia segítségével az eddiginél pontosabb képleírást kínál a közösségi platformján. Az Automatic Alternative Text (AAT) azonosítja a feltöltött fotókon szereplő tartalmakat, majd elmagyarázza azokat a vakoknak és a gyengénlátóknak.

A társaság már 2016-ban bevezette az AAT-t, amely korábban csak a hírfolyamban szereplő anyagokat tudta felolvasni, míg egy felvétel esetében azt tudta megmondani, hogy képről van-e szó vagy sem. Az innovatív algoritmus eredeti változata egy fotón belül 100 különböző koncepciót tudott felismerni, köztük volt az is, hogy a felvételen hány személy látható. A heti képzéseknek köszönhetően az Automatic Alternative Text már több mint 1200 koncepció azonosítására képes.

Az AAT a fejlesztések miatt sokkal pontosabb lett, mint a korábbi verziója. A módosításoknak köszönhetően az algoritmus megnevezi a képeken lévő objektumokat és azt is megállapítja, hogy hol készült a fotó. A rendszer többek között felismeri az adott településen lévő nevezetességeket is és az alkalmazott mesterséges intelligencia kielemzi a felvétel összefüggéseit. Így például megállapítja azt is, hogy egy szelfiről van-e szó vagy sem.

A funkciót a Facebook mellett az Instagramon is bevezetik. A frissítést fokozatosan lesz elérhető a felhasználók számára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások