Windows 11 SE - végfelhasz­nálóknak nem ajánlott

Windows 11 SE - végfelhasz­nálóknak nem ajánlott

2021. november 23. 09:26, Kedd
Bár elvileg teljes értékű az operációs rendszer, mégsem ajánlott a feltelepítése az otthoni számítógépekre.

Két héttel ezelőtt mutatta be a Microsoft az olcsó Surface Laptopot. A termékre a Windows 11 SE operációs rendszer került, amelyet kifejezetten a diákok igényeihez igazítottak és a belépő szintű készülékeken való használatra optimalizáltak.

Természetesen felmerült annak a lehetősége, hogy az új szoftvert esetleg más számítógépeken is alkalmazni lehessen, azonban ezt nem ajánlja a redmondi konszern. Elvileg ugyan bárki megvásárolhatja a Windows 11 SE-t futtató készülékeket, majd azokról leszedheti az operációs rendszert és átrakhatja egy másik számítógépre, de ez - amint az az elérhető anyagból kiolvasható - gyakorlatilag értelmetlen. A végfelhasználók számára a legnagyobb problémát az jelentené, hogy a Windows 11 SE-re elvileg senki nem telepíthet saját programokat és a szoftverkompatibilitás is kérdéses.

A Windows 10 és 11 operációs rendszerek esetében az S üzemmódban az alkalmazások kizárólag a Microsoft Store rendszeréből telepíthetők, amely erősen korlátozza a használhatóságot. A Windows 11 SE alatt ugyanakkor semmilyen szoftvert sem lehet telepíteni és alapvetően csak webes programokat lehet futtatni. A Windows 11 SE ennek ellenére mindegyik Win32-alkalmazással kompatibilis. A támogatott szoftverek között van a Google Chrome és a Zoom, továbbá a programokat hat kategóriába sorolta a Microsoft, amelyek a tartalomszűrők, vizsgálati alkalmazások, akadálymentesített szoftverek, kommunikációs programok, böngészők és diagnosztikai alkalmazások.

A Windows 10 és a 11 S üzemmódja néhány kattintással elhagyható és ezáltal át lehet váltani egy teljes értékű Windows-kiadásra. A Windows 11 SE esetében nincs ilyen lehetőség. Viszont azokra az eszközökre, amelyeket előre telepített Windows 11 SE változattal szállítottak ki, később feltelepíthető más Windows 11 verzió.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások