Bezuhant a bitcoin, bevásárolt belőle Salvador

Bezuhant a bitcoin, bevásárolt belőle Salvador

2022. január 25. 11:32, Kedd
A közép-amerikai állam feltöltötte a digitális pénzkészleteit.

Tavaly júniusban jelentette be Nayib Armando Bukele Ortez, Salvador elnöke, hogy a helyi törvényhozás elfogadta azt az előterjesztést, amelynek köszönhetően a bitcoin hivatalos fizetőeszköz lett a közép-amerikai országban. Az elfogadott törvény szeptember 7-től lépett hatályba. A politikus 2021 novemberében azt közölte, hogy bitcoin-várost tervez Salvador. Most Nayib Armando Bukele Ortez egyik Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy 15 millió amerikai dollárért vásárolt 410 bitcoint. A politikus és az állam a kriptovaluta árfolyamának jelenlegi gyengülését használta ki azért, hogy így turbózza fel a bitcoin-készletét. Az akciót az váltotta ki, hogy január 22-én a digitális pénz árfolyama 34 200 amerikai dollárra csökkent.

Érdekesség, hogy Bukele egy héttel ezelőtt még arról tett közzé bejegyzést, hogy elmulasztotta az akkori legalacsonyabb árfolyamon való vásárlást. Január 24-én pedig a bitcoin árfolyama még alacsonyabb, közel 33 600 dollár volt, vagyis a virtuális fizetőeszköz kevesebb, mint feleannyit ért, mint a tavaly novemberi legmagasabb árfolyam (68 744,03 dollár) idején. A The Street nevű oldal rámutatott, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy az elnök az ország vagy a saját vagyonából vásárolta meg a kriptovalutát, de az biztos, hogy Bukele a vásárláshoz az okostelefonját használta.

A lépés meglehetősen bátor dolog volt, tekintve hogy egyes banki vezetők szerint a kriptopénzek teljesen értéktelenné válhatnak. Stefan Hofrichter, az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) közgazdász tanácsadó testületének tagja már 2018-ban felhívta a figyelmet arra, hogy a bitcoin-lufi kidurranása csak idő kérdése, mert a virtuális fizetőeszköznek nincs valódi értéke. Ez a véleménye azóta sem változott. Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója pedig októberben nyilatkozta azt, hogy a digitális pénzt teljesen értéktelennek tartja.

Legutóbb Sir John Cunliffe, a Bank of England helyettes vezetője a BBC-nek adott interjújában mondta, hogy a bitcoin "értéktelenné" válhat és azoknak a személyeknek, akik a virtuális fizetőeszközbe fektetnek be, fel kell készülniük arra, hogy akár a teljes beruházásukat is elveszíthetik. Cunliffe szerint a digitális pénz esetleges bedőlése akár pénzügyi összeomláshoz is vezethet. A Bank of England helyettes vezetője hozzátette, hogy mindenképpen szükséges és fontos a virtuális fizetőeszközök szabályozása.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások